V Suezském průplavu se podařilo vyprostit nákladní loď, která ráno zablokovala provoz

V Suezském průplavu v Egyptě ve čtvrtek ráno uvázla nákladní loď a zablokovala dopravu na jedné z nejvytíženějších vodních cest na světě. Remorkérům se po přibližně třech hodinách plavidlo plující pod hongkongskou vlajkou podařilo vyprostit. Ve frontě za ním uvázly nejméně čtyři další lodě. Ve čtvrtek ráno o tom informovala agentura Reuters s odkazem na provozovatele průplavu Leth Agencies a námořní radary. Plný provoz se podařilo obnovit kolem desáté hodiny ráno našeho času.

Leth Agencies později doplnila, že posádka lodi hlásila poruchu motoru, kvůli které k ní byly vyslány tři remorkéry. Odtažení uvázlého plavidla následně krátce zpozdila porucha navijáku. Provozovatel ujistil, že doprava v obou směrech se v průplavu vrátí k normálu hned poté, co bude odtažení úspěšně dokončeno.

„Loď Xin Hai Tong 23 uvázla na kilometru 159,“ napsala ráno na Twitteru Leth Agencies. „Zůstala za ní čtyři plavidla z brzkého ranního konvoje, a navíc skupina lodí, která měla podle plánu vplout do Suezského průplavu zhruba v 06:00 (05:00 SELČ),“ upřesnil správce kanálu.

Loď dlouhá téměř 190 metrů vyplula z přístavu v Saúdské Arábii a je určena k přepravě volně loženého zboží, píše Reuters. Kvůli silnému větru v roce 2021 uvázla v Suezském průplavu obrovská kontejnerová loď Ever Given, která na šest dní zastavila provoz v obou směrech a narušila celosvětový obchod. 

Suezský průplav je klíčovou infrastrukturou pro celosvětovou námořní dopravu a představuje nejkratší námořní trasu mezi Asií a Evropou. Kanálem se přepravuje objem zboží, které se na celosvětovém obchodu podílí asi dvanácti procenty.