V podzemní jeskyni v Rusku údajně zemřely dvě členky sekty

Moskva - Dvě ženy údajně nepřežily čekání ruské náboženské sekty na konec světa. Zemřely a byly pohřbeny v podzemní jeskyni ve středoruské Penzenské oblasti, kam se společně s dalšími sektáři uchýlily před pěti měsíci. Ruským médiím to řekl jeden z vůdců sekty, který již úkryt opustil. Podle úřadů je však třeba toto tvrzení nejprve ověřit, a proto nadále počítají s tím, že pod zemí zůstává ještě jedenáct lidí.

„Během pobytu v podzemí zemřeli dva lidé a byli tam pohřbeni. Tamara zemřela na rakovinu a druhá žena, která byla z Běloruska, zemřela hladem, když se postila,“ řekl Vitalij Nědogon ruské televizi. Zároveň tvrdil, že tuto informaci úřady úmyslně tají.
 
Nědogon patří k 24 členům sekty, kteří po dlouhém přemlouvání opustili svůj podzemní úkryt, který si sami vybudovali. Zbývající členové sekty údajně slíbili, že jeskyni opustí o pravoslavných Velikonocích 27. dubna.
 
„Nědogonova tvrzení je nutné ověřit, zatím nepředložil žádný důkaz,“ uvedl mluvčí gubernátora Penzenské oblasti. „Ověřit úmrtí bude možné, až všichni členové sekty svůj úkryt opustí… Vyjednávání s nimi byla přerušena,“ dodal. Nicméně běloruský ministr vnitra Vladimir Naumov už potvrdil, že byl informován o úmrtí dvou lidí v jeskyni, včetně jedné běloruské občanky. Podle Nědogona je prý v úkrytu několik běloruských občanů.
 
Loni v listopadu do předem vyhloubené a zařízené jeskyně sestoupilo 35 lidí. Chtěli tam vyčkat konce světa, který má podle jejich výpočtů nastat v květnu. Od začátku pobytu pod zemí hrozili, že se upálí, pokud je někdo bude chtít násilím z jeskyně vypudit.
 
Koncem března však z úkrytu vyšlo sedm žen, posléze je následovala další skupina 14 lidí, včetně Nědogona, a nakonec vyšla žena s dvěma dětmi. Pokud se Nědogonova tvrzení potvrdí, v podzemí zůstává devět členů sekty.
 
Sektu vedl třiačtyřicetiletý Pjotr Kuzněcov, který ovšem v jeskyni s ostatními nebyl. Po pokusu o sebevraždu byl hospitalizován. Úřady jej považují za „nepříčetného“. V čele sekty jej podle serveru NEWSru.com nahradil právě Nědogon.