V Německu stojí před soudem někdejší dozorce jednotek SS, je mu 100 let

Události: Stoletý nacista (zdroj: ČT24)

Za přísných bezpečnostních opatření a velkého zájmu médií v Německu začal proces s bývalým dozorcem v koncentračním táboře Sachsenhausen. Muž, kterému je 100 let, se zodpovídá z napomáhání k vraždám 3518 vězňů. Je to jeden z posledních procesů, který Německo 76 let po skončení druhé světové války vede s pomocníky nacistického režimu.

Josef S., jak je bývalý dozorce z řad nacistických oddílů SS uváděn, začal v Sachsenhausenu nedaleko Berlína pracovat v lednu 1942 jako jedenadvacetiletý. Shodou okolností by proces, který začal a pro který je ještě plánováno 21 jednacích dní, měl skončit v lednu 2022, tedy po 80 letech od chvíle, kdy obžalovaný do Sachsenhausenu přišel. Pracoval zde do konce války.

Pro nacisty byl Sachsenhausen vzorový koncentrační tábor. Bylo to místo masových poprav, hladu a otrocké práce, mezi lety 1936 až 1945 jím prošlo přes dvě stě tisíc vězňů. Drastické podmínky nepřežilo na 60 tisíc z nich. Peklem tábora prošel například malíř Josef Čapek nebo na 1200 českých studentů, zatčených po protestech v roce 1939. 

Prokuratura Josefovi S. klade za vinu mimo jiné zastřelení sovětského válečného zajatce, podíl na vraždách zajatců plynem a na smrti dalších, kteří kruté zacházení a hlad nepřežili. K žalobě se připojilo i několik přeživších a také příbuzných obětí. Thomas Walther, který část rodin zastupuje, řekl, že proces je pro oběti mimořádně důležitý. „Budou vyslyšeni, což se dosud pořádně nestalo,“ řekl.

I kdyby se Josefovi S. neprokázala konkrétní vražda, podle německého práva coby kolečko ve zločinné mašinerii napomáhal jejímu fungování. Obžaloba zní: Spoluvina na vraždě ve více než tři a půl tisících případech.

Úřady posílily policejní ochranu procesu. Ten se z kapacitních i bezpečnostních důvodů nekoná v soudní budově, ale v tělocvičně vězení nedalo místa, kde stoletý obžalovaný žije.

Opožděná spravedlnost

Obhájce obžalovaného Stefan Waterkamp se podle televize RBB domnívá, že soud je sice v pořádku, ale přišel příliš pozdě. „Přinesl by více klidu a pokoje a také spravedlnosti, kdyby se odehrál v sedmdesátých, osmdesátých nebo devadesátých letech,“ řekl.

Německá justice ovšem v posledních letech stíhá podezřelé válečné zločince bez ohledu na jejich vysoký věk, postup hájí hledáním spravedlnosti pro oběti nacistických zvěrstev. Josefa S. dostal před soud Thomas Will. Tomu se přezdívá německý lovec nacistů č. 1.

Za zlom je považován proces s někdejším dozorcem z vyhlazovacího tábora Sobibor Johnem Demjanjukem, kterého se po dlouhých peripetiích podařilo postavit před soud v roce 2011, kdy mu bylo 91 let. Demjanjuk byl nakonec odsouzen za napomáhání k vraždám více než 28 tisíc Židů k pěti letům vězení, k výkonu trestu ale nenastoupil a v roce 2012 zemřel ještě před skončením odvolacího řízení.

Z napomáhání k vraždám více než jedenácti tisíc vězňů za druhé světové války se nyní v Německu zodpovídá také šestadevadesátiletá bývalá sekretářka v nacistickém koncentračním táboře Stutthof. Ta strávila několik dní ve vazbě, neboť se nedostavila na začátek procesu. Podle prokuratury žena přepisovala rozkazy velitele tábora k popravám či seznamy deportovaných do Osvětimi.

Loni pak soud udělil dvouletý podmíněný trest muži, který za války pracoval v táboře Stutthof jako dozorce. V době verdiktu mu bylo 93 let. Prokuratura ho obžalovala z napomáhání k vraždám více než pěti tisíc vězňů.