V Německu dopadli možného vraha bulharské novinářky, jeho DNA bylo na místě činu

Horizont ČT24: Němci zadrželi údajného vraha bulharské novinářky (zdroj: ČT24)

Německá policie zadržela Bulhara podezřelého z vraždy novinářky Viktorije Marinovové. Odebrané vzorky jeho DNA se prý shodují se stopami, které kriminalisté našli na místě činu. Muž čelí obvinění ze znásilnění a z vraždy. Hrozí mu až doživotní trest. Úřady v tuto chvíli nemohou říct, jestli čin přímo souvisel s prací investigativní reportérky.

Muž byl vystopován a následně zadržen speciální policejní jednotkou v úterý večer ve Stade u Hamburku. Německá prokuratura v Celle nyní podle DPA zkoumá podmínky pro vydání muže k trestnímu stíhání v Bulharsku, které o extradici požádalo. Zároveň navrhla příslušnému soudu uvalení vazby na dotyčného po dobu vydávacího řízení.

„V současné době nemohu tvrdit, že vražda Viktorije Marinovové byla spáchána kvůli její profesionální činnosti,“ řekl prokurátor. „Dosud zjištěné důkazy naznačují, že šlo o spontánní útok na oběť motivovaný sexuálním násilím. Způsobená zranění, která měla za následek smrt Viktorije Marinovové, jsou svou povahou mimořádně brutální a těžká,“ sdělil dále prokurátor.

Útočník byl zřejmě pod vlivem alkoholu, bydlel poblíž novinářky

Tělo novinářky se našlo v sobotu v severobulharském městě Ruse. Podle bulharského ministra vnitra pochází možný útočník právě odtamtud. Zadržený se jmenuje Severin Krasimirov a narodil se v roce 1997. Ministr agentuře DPA sdělil, že jednadvacetiletý muž je policii znám. Krasimirov má kriminální záznam z roku 2017 v souvislosti s krádežemi barevných kovů.

Krasimirov podle prokurátora trénoval box a v době, než byl zločin spáchán, vypil velké množství alkoholu. Bydlel také v domě sousedícím s bydlištěm novinářky.

Třicetiletá zaměstnankyně regionální televize TVN, která má sedmiletou dceru, byla před smrtí velmi pravděpodobně znásilněna, brutálně bita a škrcena. Nakonec zemřela v důsledku úderů do hlavy a dušení. Brutální vraždu odsoudily lidskoprávní organizace i Evropská unie.

Viktorija Marinovová
Zdroj: Reuters

Některá bulharská média připomněla, že Marinovová při své práci upozorňovala na korupci a na podvody například s unijními fondy. Jejím posledním příspěvkem byl rozhovor s bulharským a rumunským novinářem, kteří spolupracovali a zabývali se korupční aférou odhalující tunelování unijních fondů bulharskou společností GP.

Novináři jako terč

Za uplynulý rok se jedná o třetí vraždu novináře v některé z členských zemí Evropské unie. Loni v říjnu připravila nálož nastražená v automobilu o život maltskou novinářku Daphne Caruanovou Galiziovou, která psala o korupci a byznysu s udělováním maltského občanství.

Letos v únoru nájemný vrah zastřelil slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku. Policie již zjistila, že zločin byl spáchán v souvislosti s Kuciakovou novinářskou prací, a zadržela čtyři osoby, které se na vraždě podílely. Po prvotním objednavateli se ale ještě pátrá.