V Libérii vjelo auto do davu stoupenců nového prezidenta. Podle policie je mnoho zraněných

V Libérii vjelo auto do davu příznivců vítěze prezidentských voleb Josepha Boakaie. Informovala o tom agentura AFP, podle které zahynuli dva lidé a dalších nejméně 16 utrpělo zranění. Agentura Reuters hovoří o 18 zraněných. Mluvčí Boakaiovy strany Mohammed Ali uvedl, že řidič, který je na útěku, podle něj do davu nejspíše najel úmyslně. Úřady případ vyšetřují.

Boakaiovi přívrženci slavili vítězství před sídlem opoziční strany v centru Monrovie, když automobil zaparkovaný nedaleko odtud nejprve blikl světly, pak zhasl světla a vjel do davu, vylíčil mluvčí Boakaiovy strany s odvoláním na očité svědky. „Nevíme, kdo to udělal, ale nemyslíme si, že auto mělo závadu či mu selhaly brzdy,“ řekl Ali. Sám hovořil o deseti mrtvých, to se ale nepotvrdilo.

Melvin Sacko z liberijské policie uvedl, že auto vjelo do davu a začalo hořet. Nejméně šestnáct lidí, z toho dvanáct mužů a čtyři ženy, bylo odvezeno do jedné nemocnice a policie se snaží zjistit, zda další ranění nejsou v jiných nemocnicích.

Záběry na sociálních sítích podle AFP zachycují mnoho zakrvácených lidí ležících na zemi, z nichž někteří jsou ošetřováni, zatímco další se nehýbou.

Obavy z povolebního násilí

Opoziční lídr Joseph Boakai ve druhém kole hlasování těsně porazil stávající hlavu státu George Weaha, oznámila v pondělí volební komise po sečtení všech odevzdaných hlasů. Volby tak skončily ještě těsnějším výsledkem, než uváděly předběžné údaje ze sobotního rána. Weah ve světle předběžných výsledků uznal svou porážku už v pátek večer a svému soupeři pogratuloval k vítězství.

Bývalý špičkový fotbalista Weah a Boakai se spolu ve druhém kole utkali už při posledních volbách v roce 2017. Tehdy jasně uspěl Weah, kterému se dostalo výrazné podpory 61,5 procenta voličů.

Zahraniční partneři blahopřáli Libérii, že se volby odehrály v klidu. Ale hlasování poznamenaly obavy, že po ohlášení výsledků by mohlo vzplanout násilí v zemi, ve které občanská válka skončila v roce 2003, dodala AFP.