V Kanadě se srazil kamion s autobusem převážejícím seniory. Zemřelo nejméně patnáct lidí

Nejméně patnáct mrtvých a deset raněných si vyžádala srážka kamionu s malým autobusem na křižovatce v kanadské provincii Manitoba, uvedla policie. V autobusu cestovalo 25 lidí, převážně seniorů. K nehodě došlo ještě ve čtvrtek místního času u města Carberry, které leží asi 170 kilometrů na západ od Winnipegu, administrativního centra provincie.

„Deset lidí bylo přepraveno do nemocnice s různými zraněními,“ řekl novinářům Rob Hill, který velí policii v Manitobě. „Bohužel, na tento den se v Manitobě a celé Kanadě bude vzpomínat jako na tragický den neuvěřitelného smutku,“ prohlásil Hill.

Řidiči obou vozidel srážku přežili a jsou nyní v nemocnici, uvedl superintendant Rob Lasson, aniž by upřesnil, zda jsou oba řidiči započteni mezi deset hospitalizovaných raněných. Příčiny nehody se vyšetřují.

Autobus po srážce vzplál a záchranáři se z něj snažili vytáhnout lidi, uvedl očitý svědek Nirmesh Vadera. „Hořelo a všichni (hasiči) a zdravotníci pomáhali a všichni se snažili je dostat pryč od ohně,“ řekl podle AP. Na místě nehody zasahoval tucet sanitek a vrtulník.

Trudeau kondoloval pozůstalým

Senioři cestovali na výlet do kasina v Carberry. „Je to obrovská ztráta pro naši komunitu. Je to šok,“ řekla Kim Amstrongová, správkyně střediska pro seniory Dauphin. „Modlíme se za ty, kdo přežili,“ dodala.

„Zprávy z Carberry v Manitobě jsou neuvěřitelně tragické,“ napsal na Twitteru kanadský premiér Justin Trudeau a vyjádřil svou soustrast pozůstalým.

V dubnu 2018 si v sousední kanadské provincii Saskatchewan srážka kamionu s autobusem přepravujícím juniorský hokejový tým Humboldt Broncos vyžádala 16 obětí. Řidič kamionu byl později odsouzen na osm let do vězení, poznamenala agentura Reuters.

Připomněla, že nejhorší dopravní nehoda v kanadské historii se stala v roce 1997, kdy si pád autobusu převážejícího seniory do rokle v provincii Quebec vyžádal 44 obětí.