V Iráku zpanikařil dav věřících. V tlačenici zemřely desítky lidí

Nejméně 31 lidí přišlo o život a dalších sto jich bylo zraněno v irácké Karbale při oslavách šíitského svátku Ašúra. Lidé v průvodu po sobě začali šlapat, když vypukla panika po zřícení lávky. S odkazem na sdělení mluvčího iráckého ministerstva zdravotnictví o tom informovala agentura AP.

Incident na místě vyvolal paniku a lidé na konci průvodu se na sebe začali tlačit a šlapat po sobě. V důsledku toho jsou desítky zraněných, uvedli představitelé bezpečnostních složek, kteří chtěli zůstat v anonymitě, jelikož neměli svolení mluvit s novináři.

V Karbale se každoročně setkávají desetitisíce věřících, aby oslavili svátek Ašúra. Tím si šíitští muslimové připomínají smrt vnuka proroka Mohameda imáma Husajna, který zemřel v roce 680 v bitvě u Karbaly.

Tragédie se stala při tradičním běhu, kdy desítky tisíc lidí v poledne utíkají ke svatyni imáma Husajna. Zhruba tři kilometry dlouhý běh má symbolizovat moment, kdy Husajnův bratr a bratranci z matčiny linie běželi z nedaleké vesnice svého příbuzného zachránit, ale pak zjistili, že byl zabit. 

Podobné tragédie, kdy se lidé v davu ušlapali, už svátek poznamenaly několikrát. Na šíitské poutníky také například v roce 2016 zaútočili sunnitští radikálové.