V bunkru, bez spánku, o chlebu. Biografie popisuje Zelenského život v prvních dnech ruské invaze

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prvních týdnech války téměř nespal a v bunkru, kde se ukrýval, přežíval o sladkostech, masu z konzervy a okoralém chlebu. V nové Zelenského biografii to popsal novinář amerického týdeníku Time Simon Shuster, který s ukrajinským prezidentem a jeho týmem na začátku ruské invaze na Ukrajinu strávil nějakou dobu. Úryvek z knihy zveřejnil britský list The Telegraph.

Do bunkru z dob studené války, který se podobá obrovskému tunelu metra přestavěnému ve stylu kancelářské budovy, se Zelenskyj uchýlil v první den plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu 24. února 2022 kolem poledne, když jeho ochranka dostala varování před náletem.

Zelenskyj podle Shustera vzpomíná, že se v těchto prvních hodinách sám sebe snažil motivovat. „Dívají se. Jsi symbol. Musíš se chovat, jak se chová hlava státu,“ popsal prezident novináři svůj vnitřní monolog.

V bunkru ukrajinský prezident nakonec strávil několik měsíců. Nejhorší podle něj byly noci na úzkém lůžku, zatímco jeho telefon téměř bez přestání vibroval. „V těch prvních dnech jsem všechny budil. Neměl jsem nárok spát, dokud jsem nevěděl, kde byl jaký útok,“ sdělil podle novináře ukrajinský lídr. Uvedl také, že hlášení o aktuální situaci po svých spolupracovnících požadoval už před pátou hodinou ráno.

Zatímco zpočátku nikdo z osazenstva bunkru podle Shustera nepropadal zoufalství, postupně se lidé hroutili. „Nebylo tam nic moc k jídlu. Na jednáních se rozdávaly sladkosti a ve společné kuchyni šlo najít okoralý chleba a maso z konzervy. Jeden ministr mi řekl, že celé dny přežíval jen na čokoládě,“ píše ve své knize.

Zelenskyj si po chvíli začal stěžovat na nedostatek čerstvého vzduchu a denního světla. V obličeji zežloutl tak, že o něj jeho spolupracovníci začali mít obavy. Jeho právní poradkyně podle Shustera vzpomíná, že se prezident začal podobat „chodící mrtvole“. „Živý člověk snad nemůže takhle vypadat. Jednou ráno prezident zamumlal pozdrav. Nemohla jsem ani odpovědět. Ještě nikdy jsem neviděla člověka v takovém stavu,“ vybavila si.

Po čase se ale život v bunkru začal více podobat normálu. První ranní videokonference se přesunula na sedmou ranní, takže si Zelenskyj před ní mohl dát snídani. K ní měl vždy míchaná vajíčka. Osazenstvo bunkru začalo dostávat teplé pokrmy a Zelenskyj při jídle občas rozléval víno, a to i v době, kdy vláda zakázala prodej alkoholu.

Noční posilování a hollywoodské filmy

K dispozici byly také činky a posilovací lavice, které si prezident zvykl používat, často v noci. V bunkru se také objevil pingpongový stůl a občas se promítal film. Prezident přitom nedokázal strávit sovětské komedie a preferoval hollywoodské snímky. Zhruba od půlky jara pak Zelenskyj a jeho spolupracovníci už trávili většinu času mimo bunkr.

Ukrajinský prezident se podle Shustera během prvních měsíců proměnil, když se přestal podobat baviči, jímž byl před zahájením politické kariéry, a transformoval se v lídra země, která se nachází ve válce.

„Invaze ho připravila o hbitost pohybů Jeho chůze působila těžkopádně, byl strnulý v ramenou a vypadal jako buldok, který se chystá do boje,“ přiblížil novinář svůj dojem ze Zelenského během jeho návštěvy v USA v prosinci 2022. „Válka ještě neskončila, ani zdaleka. Ale skončila proměna muže v jejím středu ve válečného lídra,“ má jasno Shuster.