V brazilské Amazonii havarovalo dopravní letadlo, zahynulo čtrnáct lidí

V brazilské Amazonii havarovalo v sobotu menší letadlo společnosti Manaus Aerotaxi. Neštěstí se stalo při pokusu o přistání v městě Barcelos. Na palubě bylo čtrnáct lidí, všichni zahynuli. Stroj Embraer EMB-110 s imatrikulací PT-SOG byl 32 let starý, okolnosti jeho nehody vyšetřuje brazilské letectvo.

„Hluboce lituji smrti 12 cestujících a dvou členů posádky, kteří se stali oběťmi sobotní letecké katastrofy v Barcelosu,“ uvedl guvernér státu Amazonas Wilson Lima na sociální síti X, dříve Twitteru.

Embraer odstartoval z hlavního města brazilského státu Amazonas Manausu a mířil do Barcelosu. Dvanáct cestujících na jeho palubě mířilo za rekreačním rybolovem do národních parků v blízkosti Barcelosu, podle serveru G1 byli všichni Brazilci.

Web uvedl, že podle tvrzení některých svědků se piloti snažili přistát, podařilo se jim zřejmě i dosednout, ale ve špatném počasí vyjeli z dráhy. Nedlouho předtím se s ohledem na počasí rozhodla dvě jiná letadla v Barcelosu nepřistát.

Lítost nad smrtí dvanácti cestujících a dvou členů posádky vyjádřil po nehodě guvernér státu Amazonas Wilson Lima. „Naše týmy se od začátku snaží zajistit nezbytnou podporu,“ ujistil.

Nehoda se stala za silného deště. Guvernér Lima řekl listu O Globo, že považuje za pravděpodobnou příčinu havárie chybu při přistání. Na místo zamířili vyšetřovatelé CENIPA, což je středisko pro vyšetřování nehod, které patří pod brazilské vzdušné síly. 

Podle úřadů byl stroj ve vyhovujícím technickém stavu. Společnost Manaus Aerotáxi uvedla, že měl všechna potřebná povolení a technické prohlídky. „Uděláme vše pro objasnění veškerých podrobností této nehody,“ uvedla přepravní firma.