V Bejrútu vzplanul přístavní sklad pneumatik. Hasil i armádní vrtulník

V bejrútském přístavu vypukl mohutný požár. Podle libanonské agentury NNA hořelo ve skladu pneumatik a potravinového oleje v přístavní bezcelní zóně. Hasičům na místě pomáhaly armádní vrtulníky, které plameny kropily vodou ze vzduchu. Většina požáru je již podle místních činitelů pod kontrolou. Z místa stále stoupá kouř, je však mnohem řidší. Prezident Michel Aún podle agentury Reuters prohlásil, že požár mohla způsobit sabotáž, technická chyba nebo nedbalost.

„V každém případě, je nutné co nejdříve zjistit příčinu a postavit viníky před spravedlnost,“ konstatoval prezident.

Ve městě vypukla panika, protože si lidé připomněli výbuch velkého množství dusičnanu amonného, který 4. srpna poničil přístav i přilehlé čtvrti. O život tehdy přišlo přes 190 lidí a zranilo se na 6500 osob. Tisíce obyvatel hlavního města se nemohou kvůli zničeným domům vrátit do svých příbytků.

Sloup dýmu stoupajícího ve čtvrtek z přístavu je vidět z mnoha částí města a lidé začali okamžitě obvolávat své známé, aby je upozornili na nové nebezpečí.

Libanonský Červený kříž oznámil, že tentokrát výbuch nehrozí a že nebyl ani nikdo zraněn. Pouze několik lidí se nadýchalo kouře. 

Příčina se zatím neví, hořel olej a pneumatiky

Příčina požáru zatím není známa. Ředitel přístavu řekl v rozhovoru s místní televizní stanicí, že hořelo na místě, kde byly uskladněny pneumatiky a potravinový olej. „Hořet začaly nádoby s olejem a od nich se pak plameny rozšířily na pneumatiky. Příčinou je buď horko, nebo nějaké pochybení. Je příliš brzy na to, abychom si byli jisti,“ dodal.

Agentura AFP s odvoláním na sdělení Mezinárodního výboru Červeného kříže napsala, že požár zasáhl i skladiště Červeného kříže. NNA uvádí, že příjezdová silnice k přístavu zůstala průjezdná, avšak podniky ležící poblíž přístavu vyzvaly zaměstnance, aby z místa odešli.

Státní zástupce nařídil vyšetřování příčiny požáru. Mnoho Libanonců je nyní podle Reuters frustrováno z toho, že jim nebyly sděleny předběžné závěry z vyšetřování srpnového výbuchu. Carmen Gehaová, které vyučuje na Americké univerzitě v Bejrútu, uvedla, že požár je dalším důkazem pochybení vládnoucích elit, které roky trvající korupcí a špatným vedením uvrhly Libanon do krize.