V americkém Senátu se nenašla dostatečná podpora pro kompromisní návrh spojující zpřísnění migrace a pomoc Ukrajině

Americkým Senátem neprošel návrh, který spojoval zpřísnění imigrační politiky s penězi na podporu Ukrajiny i Izraele. Podle agentury Reuters republikáni zablokovali kompromis, který vyjednavači obou hlavních stran domlouvali celé měsíce. Demokraté se nyní pokusí zajistit pomoc pro Ukrajinu a Izrael tím, že o ní nechají senátory hlasovat zvlášť.

S požadavkem spojit 60 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) na podporu Ukrajiny a dalších miliard pro Izrael a jiné spojence USA se zpřísněním imigrační politiky přišli na podzim republikáni. Demokraté v čele s prezidentem Joem Bidenem na neobvyklou kombinaci přistoupili, rodící se kompromis se však setkával s čím dál silnější kritikou republikánů ze sněmovny, kteří požadovali ještě tvrdší opatření.

Aby kompromisní návrh prošel, muselo se pro něj vyslovit alespoň 60 senátorů, což se nyní nestalo. V komoře drží těsnou většinu demokraté poměrem 51 ku 49 členům. Pro návrh ale hlasovali jen čtyři republikáni, uvedla agentura Reuters.

Podle stanice CNN by se samostatné hlasování o pomoci Ukrajině a dalším spojencům, které navrhl lídr senátních demokratů Chuck Schumer, mělo uskutečnit ještě ve středu.

Za skutečný důvod republikánského odporu vůči kompromisu, který jejich zástupci sami dojednali, považují americká média kampaň před listopadovými prezidentskými volbami. Republikáni včetně jejich pravděpodobného prezidentského kandidáta a exprezidenta Donalda Trumpa učinili ze sílících problémů s nelegální migrací ústřední téma svých vystoupení a přijetí imigračních restrikcí za úřadování prezidenta Bidena by jejich útoky proti jeho administrativě mohlo otupit.