V Aleppu žízní 1,5 milionu lidí, OSN žádá dva dny bez bojů

V syrském Aleppu je kvůli bojům bez vody a elektřiny 1,5 milionu lidí, tvrdí OSN. Organizace vyzvala znesvářené strany k dvoudennímu příměří, které by umožnilo dovézt do města potraviny a léky. Fond UNICEF pak upozornil na riziko onemocnění dětí ve špatných hygienických podmínkách. O Aleppo několik týdnů intenzivně bojují syrská armáda a povstalci včetně džihádistů.

„OSN je připravena civilistům v Aleppu pomoci. Potřebuje k tomu ale spolehlivé příměří nebo 48hodinové humanitární pauzy, které by měly být vyhlášeny každý týden. Pak se dostane k těm, kdo to potřebují, a dopraví k nim potraviny a léky, jejichž zásoby jsou v Aleppu velmi malé,“ sdělila organizace. Přestávka v bojích má být využita také k opravě elektrické sítě a vodovodního řadu.

Podmínky ve východní části města jsou katastrofální. Lidé jsou obklíčeni, odříznuti od jakékoliv pomoci.
Naďa Aliová
koordinátorka humanitárních programů v Sýrii, Člověk v tísni

Východ Aleppa ovládají povstalci, západ pak armáda, která povstaleckou část dlouhodobě obléhá. Rebelové o víkendu prorazili armádní pozice na jihu města a obklíčili i západní část, takže ve městě mohou bez zásob skončit až dva miliony lidí, varuje OSN.

  • Podle odhadů žije v obou částech města asi 1,5 milionu lidí, z nichž 1,2 milionu ve vládní části a 250 tisíc v povstalecké. V bojích padly desítky civilistů, byly poškozeny nemocnice a infrastruktura.

Proasadovská média hlásí, že i když povstalci získali přístup k posilám i zásobování ze západu Sýrie, armáda byla schopna otevřít náhradní zásobovací trasu pro obyvatele západních čtvrtí a už tudy projely kamiony se zbožím. Pro civilisty ale trasy nejsou bezpečné.