Finální bitva o Aleppo? Rebelové prý prolomili obležení, armáda udeřila ze vzduchu

Podle povstalců čeká syrské Aleppo rozhodující bitva. Rebelové tvrdí, že se jim podařilo prolomit obležení východní části města, kde statisícům lidí rychle dochází zásoby. Damašek to ale popírá a spustil intenzivní bombardování povstaleckých pozic.

Rebelové včetně radikální Fronty dobytí Sýrie ohlásili „začátek nové fáze osvobození celého Aleppa“. „Prohlašujeme, že chceme na tuto bitvu počet bojovníků zdvojnásobit,“ sdělila koalice povstaleckých skupin.

Obě strany konfliktu teď ke svým pozicím dopravují posily a zbraně. „Severní trasou Castello dorazilo k Aleppu asi 2000 provládních bojovníků, Syřanů, Íránců, Iráčanů a členů Hizballáhu,“ řekl Ramí Abdar Rahmán z exilové organizace ochránců lidských práv (SOHR).

Hlavní slovo má syrská odnož Al-Káidy, i když s ní před pár dny zpřetrhala vazby. Teroristé jsou to stejní, je jedno, jestli se teď jmenují Fronta dobytí Sýrie. Do desetitisícového kontingentu, který vedl pět vln útoků na pozice vládních jednotek a Hizballáhu, věnovala 4000 bojovníků.
Robert Mikoláš
zpravodaj Českého rozhlasu
Lidé v Aleppu
Zdroj: Rodi Said/Reuters

V povstalecké části Aleppa žije zhruba čtvrt milionu lidí. „Jedenáct dní jsme doma neměli chleba. Přišli jsme na trh a nebylo co koupit,“ podotkl jeden Syřan. O víkendu se obyvatelé Aleppa skoro po měsíci dočkali pomoci v podobě potravin od spřátelených rebelských skupin. 

Opozici se totiž podařilo obklíčení prolomit a zahájit protiofenzivu. Zaměřila se na jižní okraj města, kudy vede hlavní trasa do Damašku.

Pokud je město obléhané, má to dopad nejen na psychiku lidí, kteří každý den čelí probíhajícím bojům. Má to negativní dopad na zásobování potravinami, jejichž cena prudce vzrostla.
Robert Mikoláš
zpravodaj Českého rozhlasu

Asadovy síly si to ale nenechaly líbit, slova o prolomení obležení navíc odmítají. Armáda pak zveřejnila nové video, na němž je vidět, jak intenzivně bombarduje jihozápad Aleppa. 

Armáda otevřela po sobotních bojích náhradní zásobovací trasu do západních čtvrtí Aleppa, uvedla státní televize. Rahmán ale tvrdí, že pro civilisty jsou nyní silnice vedoucí k armádou kontrolovaným částem města příliš nebezpečné. Žije tam přitom 1,5 milionu lidí.

„Měl jsem možnost mluvit se dvěma lidmi z této části Aleppa, kteří říkají, že hlavní zásobovací komunikace, kde probíhají nejtěžší boje, je uzavřena. Bojí se hlavně křesťané a kurdové, kteří čelí každodennímu ostřelování ze strany především radikálů,“ podotkl zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš.

Aleppo jako klíčová karta

Podle agentury AFP zahynulo ve střetech o kdysi největší syrské město a obchodní srdce země od konce července nejméně 130 civilistů a až 500 účastníků bojů. Osud města je přitom klíčový pro další vývoj mírových jednání, která jsou nyní na mrtvém bodě. „Aleppo je silná karta. Kdokoliv ho ovládne, bude mít silnější pozici u vyjednávacího stolu,“ prohlásil politický analytik Sarkis Kassarjian.

Rusko a Damašek otevřely humanitární koridory do západní části města, kudy mohli projít jak civilisté, tak i povstalci. Rebelové ale lidi varovali, že jde o součást propagandy a považují to za nebezpečené. Zatím této možnosti využilo několik stovek lidí a desítek povstalců, kteří složili zbraně, sdělil Mikoláš.

Armáda mezitím pokračuje v operacích proti teroristickým skupinám v celé Sýrii. Syrská oficiální agentura SANA jmenovala bojiště v Homsu, Hamá a Dará.

O víkendu se arabským a kurdským oddílům podařilo dobýt zpět strategické město Manbidž u tureckých hranic, které dosud držel Islámský stát (IS). „Byla to jedna z bašt Islámského státu, přes kterou pašoval vše – munici, peníze, zbraně. Je to velký úspěch Syrských demokratických sil v čele s Kurdy a podporovaných Američany,“ konstatoval Mikoláš.