V Afghánistánu umírá stále víc civilistů

Kábul - V Afghánistánu za minulý měsíc přibylo civilních obětí ozbrojeného konfliktu. Sdělilo to dnes afghánské ministerstvo vnitra a potvrdily to i Spojené státy. Ani jeden z těchto zdrojů nejmenuje viníky, podle OSN je to ale hlavně radikální hnutí Tálibán. Citlivá otázka civilních ztrát může stát jednotky NATO i místní armády podporu pro plánované vojenské akce.

Podle ministerstva vnitra zahynulo v období od 21. března do 21. dubna 173 civilistů, což je o 33 procent víc než v tomtéž období loňského roku.

Nejbližší a nejdůležitější plánovanou akcí NATO je ofenziva proti baště Tálibánu v jihoafghánské provincii Kandahár, s níž se počítá v létě. USA, které jí budou velet, do ní chtějí nasadit posily, vytlačit Tálibán, prosadit nové místní vedení a zahájit projekty obnovy. To by jim mělo zaručit spolupráci půl milionu tamních obyvatel.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová dnes v televizi NBC řekla, že někteří z velitelů Tálibánu se začínají přiklánět k vládě prezidenta Hamída Karzáího a opouštět své hnutí. „Myslíme, že někteří už přešli na druhou stranu. Pokud tomu tak bude, pak se musejí distancovat od al-Káidy i násilí, odevzdat zbraně a přihlásit se k afghánské ústavě,“ řekla. Je prý třeba rozlišovat „usmíření“ od „začlenění“ těchto „pěšáků“ do řad, proti nimž dosud bojovali. Na dotaz, zda se vzdala představy o možnosti zapojení členů Tálibánu do vlády, Clintonová řekla, že nikoli.

USA se rozhodly zintenzivnit operace v Afghánistánu a posílají tam 30 000 mužů a žen jako posily. Mezinárodní jednotky se stahují z odlehlých a izolovaných pozic k městům, aby zajistily bezpečnost tamním obyvatelům.

Pro civilisty byl zatím za nejtragičtější považován loňský rok. Podle údajů OSN loni zahynulo v Afghánistánu přes 2 400 civilistů, což je nejvíc za jeden rok od zahájení tažení proti Tálibánu v roce 2001. Mezi obyvatelstvem i ve vládě to vzbudilo velkou nevoli. Americký generál Stanley McChrystal proto loni zpřísnil pravidla pro zahájení náletů a použití dalších zbraní v případech, kdy jsou ohroženi civilisté.

Bojovníci Tálibánu
Zdroj: ČT24