Ozbrojenci v ruském Dagestánu zabili několik lidí. Shořela také synagoga

Při nedělních útocích neznámých pachatelů v ruském Dagestánu zahynulo devět lidí včetně sedmi policistů a údajně i kněz a strážce kostela. Hovoří o tom zprávy ruských tiskových agentur, které informují o útocích v regionální metropoli Machačkale, městě Derbent a nově také o střelbě na policejní vůz ve vesnici Sergokala. List Kommersant s odvoláním na ruský Národní protiteroristický výbor večer napsal, že v Derbentu skončila aktivní fáze protiteroristické operace. Jaká je situace v Machačkale, není zřejmé. Šest útočníků bylo údajně zabito. Události úřady vyšetřují jako terorismus.

Neznámí útočníci stříleli z automatických zbraní na synagogu a kostel v Derbentu, informovala nejprve státní agentura TASS a server Kommersant s odvoláním na místní úřady.

Později Interfax informoval o obnovení střelby ve městě. „V Derbentu vypálili synagogu a kostel. Podle aktuálně dostupných informací se přestřelka obnovila,“ citovala večer agentura tiskovou službu dagestánského ministerstva vnitra. Později napsala, že útočníci se skryli v jedné z budov a bezpečnostní složky se proti nim chystaly zasáhnout.

Požár v ruském Derbentu
Zdroj: Reuters

Ruská média informovala také o útoku v Machačkale, která se nachází asi 120 kilometrů severně od Derbentu. Podle Interfaxu, jenž se odkazuje na regionální ministerstvo vnitra, neznámí lidé zaútočili na policejní stanoviště.

Agentura TASS krátce po 21:00 SELČ napsala, že v Machačkale skončila přestřelka v místním kostele, kde byl zabit nejméně jeden z útočníků. Vzápětí agentura uvedla, že v jedné z ulic města pokračují střety mezi ozbrojenými útočníky a policií. Regionální ministerstvo vnitra mezitím popřelo zprávy médií, že by v kostele někdo držel rukojmí. „Uvnitř se kvůli bezpečnosti zamklo devatenáct lidí. Už jim nehrozí nebezpečí,“ uvedl úřad. Poslední informace zmiňují, že bezpečnostní složky zablokovaly všechny výjezdy z města, aby zabránily útěku pachatelů.

Dagestánské úřady později informovaly také o střelbě neznámých lidí na policejní auto ve vsi Sergokala, která se nachází asi sedmdesát kilometrů jižně od Machačkaly.

Hovoří se o devíti obětech

Při útoku ozbrojenců v Machačkale a Derbentu zemřelo devět lidí, sedm z nich jsou členové bezpečnostních složek, píše TASS, podle něhož bylo dalších 25 osob zraněno. Média zároveň už dříve informovala o zabitém knězi při útoku na derbentský kostel a mrtvém strážci kostela v Machačkale. Dříve média psala o šesti zabitých a dvanácti zraněných policistech, Interfax o šesti zabitých a 23 zraněných policistech.

Čtyři podezřelí z útoků byli zabiti v Machačkale a dva v Derbentu, píše Kommersant, který už dříve podotkl, že není přesně znám celkový počet pachatelů.

K útokům se zatím nikdo nepřihlásil. Kommersant píše, že se do nich zapojili dva synové šéfa dagestánského Sergokalinského okresu Magomeda Omarova, které bezpečnostní složky „zlikvidovaly“. Podle agentury TASS policisté Omarova zadrželi a na policejní stanici podává svědectví.

„Velké překvapení“

Zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek sdělil, že nedělní události jsou velkým překvapením. Region kavkazských republik, kde proběhly dvě čečenské války a docházelo v něm i k útokům na policisty či úřady, byl v posledních letech klidný. Čečensko a Dagestán se podle Rožánka staly po ruské agresi na Ukrajině turistickými destinacemi, kam mířily desetitisíce Rusů.

Stejně jako po březnovém teroristickém útoku v Krasnogorsku na okraji Moskvy, k němuž se přihlásil takzvaný Islámský stát, se i nyní objevují obvinění Ukrajiny. „Jeden z místních dagestánských politiků, který zastupuje ve Státní dumě stranu Jednotné Rusko, mluví o tom, že za těmito útoky stojí Ukrajina a země Severoatlantické aliance,“ uvedl zpravodaj.

Podle Jana Šíra z Institutu mezinárodních studií FSV Univerzity Karlovy útočníci cíle zvolili tak, aby vzbudili co největší pozornost. Ve vysílání ČT24 také sdělil, že je vysoce pravděpodobné, že útok je namířen proti centrální vládě v Moskvě.