Rusko po teroristickém útoku přitvrzuje vůči přistěhovalcům

Události: Rusko přitvrzuje vůči přistěhovalcům (zdroj: ČT24)

Ruské ministerstvo vnitra dokončilo návrh zákona, který má zpřísnit státní kontrolu nad migrací. Předloha vznikla měsíc po nejkrvavějším teroristickém útoku v Rusku. Nedaleko Moskvy při něm zemřelo 144 lidí. Policie zatkla jedenáct podezřelých, všichni, až na jednoho Kyrgyze, pocházejí z Tádžikistánu.

Přistěhovalci ze středoasijských republik Tádžikistánu, Uzbekistánu nebo Kyrgyzstánu pracují v Rusku hlavně jako dělníci na stavbách, pomocníci v kuchyních nebo řidiči taxi. Po teroristickém útoku v Krasnogorsku je policie začala více kontrolovat – často velmi nevybíravě.

„Nejtvrději postupovala policie v Petrohradu. Tam byli masově zatýkáni, deportovali je na nádraží a letiště. Chovali se k nim jako k válečným zajatcům,“ líčí členka výboru Občanská pomoc Světlana Gannuškinová.

Předseda Profesionálního svazu pracujících migrantů v Rusku Renat Karimov míní, že přísnější dozor je pochopitelný.

Putin požaduje tvrdší kontroly

Muhzammad Sobirov přišel do Moskvy právě z Tádžikistánu. V Rusku zůstal po studiích advokacie a jako právník nyní pomáhá pracujícím cizincům ze Střední Asie. Jen loni se na něj se žádostí o pomoc obrátilo skoro sto tisíc lidí. „Hlavně se na nás obracejí lidé, které policie dočasně zadržela nebo je nezákonně zatkla. Podáváme proti tomu odvolání,“ popisuje Sobirov.

K radikální změně v přístupu k přistěhovalectví vyzval ruské bezpečnostní složky po teroristickém útoku i ruský vůdce Vladimir Putin. „Do regulování migrace je nezbytné zapojit moderní databáze s biometrickými údaji. Ty, co nyní fungují, zjevně nestačí,“ prohlásil.

Světlana Gannuškinová pomáhá běžencům v Rusku od roku 1990. Otevřenou kritičku Kremlu nový migrační zákon přímo znepokojuje. Hlavně zavedení nového dokladu, který má nahradit všechny dosud potřebné dokumenty.

„Jak u nás bývá zvykem, nebudou na to formuláře a tento dokument proto nebude možné vydávat. A lidé budou trestáni za to, že nemají doklad, který jim úřady prostě fyzicky nevydaly,“ podotýká.

I obhájci přistěhovalců chápou, že se bezpečnostní složky snaží odhalit další možné islámské radikály v zemi a předejít dalším útokům. Upozorňují ale na zneužívání těchto zpřísněných kontrol.

Podle oficiálních údajů pracuje v Rusku deset milionů lidí z bývalých zemí Sovětského svazu, hlavně ze Střední Asie. Ruská ekonomika se bez těchto lidí už v podstatě neobejde.