Ukrajina je až na druhé koleji. DeSantis vidí jako hlavní problém rivalitu s Čínou, říká Anýž

Horizont: Do klání o Bílý dům vstupuje konzervativní guvernér Floridy DeSantis (zdroj: ČT24)

Muž s pověstí buldozeru, guvernér Floridy Ron DeSantis, se hodlá postavit v republikánských primárkách svému někdejšímu mentorovi Donaldu Trumpovi. Podle redaktora Aktuálně.cz Daniela Anýže považuje DeSantis v zahraniční politice za největší problém soutěžení USA s Čínou, válka na Ukrajině i Evropa jsou v jeho očích až na druhé koleji.

Prezidentská kandidatura Rona DeSantise není žádným překvapením. Podle aktuálních průzkumů ovšem významně zaostává za exprezidentem Trumpem. Jako první uchazeč o Bílý dům si vybral k ohlášení vstupu do kampaně Twitter.

„DeSantis se chtěl zapsat do historie netradičním oznámením prezidentské kampaně v on-line rozhovoru, navíc s Elonem Muskem, vizionářem a jedním z nejvýznamnějších byznysmenů světa a symbolem amerického úspěchu. Obrátilo se to ale proti němu, protože technika přetížením sítě selhala, jeho oponenti z toho měli velký svátek, nicméně bych tento lapsus nepřeceňoval,“ podotkl Anýž.

DeSantis má podle něj ještě spoustu času k vylepšení svého obrazu. „Někdy v srpnu bude první prezidentská debata, na přelomu ledna a února budou první primárky v Iowě a pak v New Hampshire,“ připomíná novinář.

Ukrajinský obrat

Pokud jde o DeSantisův přístup k válce na Ukrajině, zůstává tu řada otazníků. „Ještě jako kongresman a předtím jako vystudovaný právník z Harvardu, kdy působil u jednotky SEAL v Iráku a pak taky na Guantanámu, se DeSantis vyjadřoval ve stylu až neokonzervativní politiky. V roce 2014 po Putinově invazi na Krym kritizoval prezidenta Obamu, že neposkytl Kyjevu zbraně, a zdůrazňoval potřebu chránit východní Evropu,“ uvedl Anýž.

Letos v březnu ale DeSantis obrátil, když řekl, že na Ukrajině jde o územní spor a že to není problém USA, připomíná redaktor. „Je ale třeba doplnit kontext, že to bylo na dotaz hvězdného reportéra Fox News Tuckera Carlsona, velkého zastánce izolacionismu, a DeSantis evidentně ví, že by potřeboval přebrat některé Trumpovy voliče, a zachoval se pragmaticky,“ míní Anýž.

DeSantisův postoj k Ukrajině tak není jednoznačný. „V úterý v noci se v rozhovorech vyjadřoval k problému velmi neutrálně. Nechává si prostor, aby si upravil pozici. Je to politický pragmatismus,“ podotkl Anýž, podle něhož DeSantis vidí jako hlavní problém soutěžení s Čínou. „Ukrajina a Evropa jsou na druhé koleji,“ dodal novinář.

Pokud jde o domácí politiku, odpůrcům DeSantise vadí, že na Floridě zavedl restrikce ve školách ohledně výuky o jiné sexuální orientaci a gender identitě. Soudí se i s gigantem na poli zábavy, společností Disney.

Jako křesťanský konzervativec podepsal zákaz potratů po šesti týdnech těhotenství a tvrdě kritizuje ilegální migraci. „Je buldok. Pokud chce být prezidentem, nevidím nic, co by ho drželo zpět,“ konstatoval bývalý baseballový trenér Rona DeSantise Greg Nichols.

Čtyřiačtyřicetiletý DeSantis se na Floridě stal oblíbeným guvernérem i tím, že během pandemie odmítal povinné očkování a nezavíral obchody. Jestli to bude stačit, aby se dostal do Bílého domu, rozhodnou nejdřív republikánští voliči v primárkách.