Údajný syn Kim Čong-nama promluvil: Otce zavraždili, s matkou se skrýváme

Na internetu se objevila videonahrávka, na níž vystupuje muž, který se představil jako syn zavražděného bratra severokorejského diktátora. Údajný syn Kim Čong-nama říká, že se společně se svou matkou a sestrou od otcovy smrti skrývá a že mu pomoc poskytly vlády čtyř zahraničních zemí. Kim Čong-nam, který léta žil se svou rodinou v dobrovolném exilu v Macau, byl zabit 13. února na letišti v malajsijském Kuala Lumpuru. Z vraždy jsou obviňovány severokorejské tajné služby.

Videozáznam zveřejnila na serveru YouTube dosud neznámá skupina Cheollima Civil Defense, která se prý o příbuzné Kim Čong-nama po jeho vraždě postarala a urychleně je převezla na bezpečné místo. K ochraně rodiny přispěly vlády Nizozemska, Číny, USA a čtvrté nejmenované země, sdělila skupina v prohlášení vydaném společně s videem.

Skupina tvrdí, že pomáhá vysoce postaveným Severokorejcům opustit zemi. Případné dárce žádá, aby finanční pomoc posílali v podobě kybernetické měny bitcoinu.

Identitu Kim Han-sola potvrdila jihokorejská rozvědka

Jak upozornila agentura Reuters, nahrávka nemohla být ověřena z nezávislých zdrojů. Jihokorejská rozvědka ale podle agentury potvrdila, že muž na videonahrávce je Kim Han-sol, jednadvacetiletý syn Kim Čong-nama, kterého na kualalumpurském letišti usmrtil zakázaný bojový nervový plyn VX. Do obličeje mu ho podle záběru z bezpečnostních kamer nastříkaly dvě ženy, které už byly zadrženy a obviněny z vraždy.

Vietnamka Doan Thi Huong a Indonésanka Siti Aisyahová podezřelé z vraždy Kim Čong-nama
Zdroj: ČT24/Reuters

„Otec byl před několika dny zavražděn… V současné době jsem se svou matkou a sestrou,“ říká Kim Han-sol anglicky na čtyřicetivteřinové nahrávce, která je prvním vyjádřením některého z členů rodiny po vraždě. Kim Han-sol rovněž na prokázání své identity ukáže severokorejský diplomatický pas – stránka s údaji o jeho osobě je ale záměrně překrytá.

Malajsie stále čeká na vzorky DNA někoho z příbuzných zavražděného, aby mohla oficiálně potvrdit jeho identitu. Malajsijské úřady také uvedly, že tělo vydají pouze příbuzným. Vydání těla požaduje Severní Korea.

Kim Čong-nam byl bratr vůdce KLDR Kim Čong-una. Jejich společným otcem byl bývalý severokorejský prezident Kim Čong-il, matky měli odlišné.