Vražda bojovou látkou. Kim Čong-nama zabil nervový plyn VX

Kim Čong-nam byl otráven nervovým plynem VX (zdroj: ČT24)

Na těle mrtvého bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una se našla smrtelně nebezpečná nervová látka VX. Sdělila to malajsijská policie. Kim Čong-nam byl podle vyšetřovatelů nejspíš otráven 13. února na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru. Oznámení o použití neurotoxinu VX vyvolalo obavy ohledně bezpečnosti letištní budovy, kterou úřady po 11 dnů ponechaly bez dekontaminace.

Vyšetřovatelé již dříve uvedli, že bratr severokorejského vůdce Kim Čong-nam byl s největší pravděpodobností otráven jakousi jedovatou látkou, která mu byla nastříkána do obličeje, když v Kuala Lumpuru čekal na svůj let zpět do Macaa, kde dlouhodobě žil. Na letišti ho podle videozáznamu napadly dvě ženy, které policie zadržela. 

Šéf kualalumpurské policie Khalid Abu Bakar oznámil, že jedna ze zatčených trpěla zvracením.  Obě podezřelé byly podle něj poučeny, aby si hned po atentátu opláchly ruce. 

Obě ženy společně s dalším Severokorejcem byly zadrženy přímo v Kuala Lumpur. Po sedmi dalších lidech Malajsie pátrá, čtyři z nich už zřejmě uprchli do KLDR.

Jihokorejští analytici tvrdí, že severokorejský program výroby chemických zbraní je zaměřen na sarin a VX, Pchjongjang to však popírá. „Experti připomínají, že KLDR vlastní třetí největší arzenál chemických zbraní na světě, a VX má být jeho největší částí,“ připomíná zpravodajka ČT v Pekingu Barbora Šámalová.

VX je jednou z nejnebezpečnějších chemických zbraní vytvořených člověkem. K usmrcení člověka stačí pouhých 10 miligramů či jediná kapka této neurotoxické látky. OSN klasifikuje VX jako zbraň hromadného ničení.

Prvně byla tato látka konzistence motorového oleje vyrobena ve Velké Británii v 50. letech minulého století. „Můžete si představit, že VX je pesticid na steroidech. Jedná se o mimořádně toxickou látku. Už jen jedna setina gramu (třetina kapky) dokáže zabít člověka, pokud se mu dostane na kůži,“ popsal agentuře Reuters odborník na obranu Bruce Bennet.

Symptomy zasažení VX se objevují už po několika vteřinách. U postiženého dochází ke křečím, ztrátě vědomí, paralýze a během několika minut nastává zástava dýchání.

Kvůli své perzistenci je VX mnohem účinnější než sarin a další nervové plyny. Na rozdíl od sarinu se VX z kůže neodpařuje, a pokud není okamžitě smyt, je vždy smrtelný.

Chemická výroba látky VX je velmi obtížná, jisté zásoby si drží Spojené státy a Rusko.

Malajsijská policie nadále šetří, jak se zakázaná chemická zbraň dostala do země; podle expertů dotázaných agenturou AFP by se látka snadno dala propašovat v diplomatických zavazadlech.

Toxikolog: VX je bojová otravná látka vyvinutá za studené války (zdroj: ČT24)

Vražda Kim Čong-nama vyvolala diplomatický spor mezi Malajsií a KLDR. „Hlavní odpovědnost za jeho smrt leží na vládě Malajsie, neboť občan KLDR zemřel v její zemi,“ uvedl právní výbor severokorejského parlamentu.

Malajsijské úřady podle Pchjongjangu provádějí vyšetřování plné „pochybností a sporných bodů“ a pitva mrtvého, kterou provedly, je „nelegální a nemorální“. Požaduje, aby tělo bylo okamžitě předáno KLDR.

Kim Čong-nam byl bratr současného severokorejského vůdce Kim Čong-una a zároveň nejstarší syn bývalého vůdce Kim Čong-ila, za jehož nástupce byl několik let považován.

Kim Čong-nam měl pověst hráče v kasinech a povaleče a pro severokorejskou vládu byl dlouhodobě trnem v oku. Podle některých zdrojů unikl v roce 2004 dvěma atentátům, které na něj byly podniknuty v Číně a v Rakousku. Následně svého nevlastního bratra dopisem požádal, aby jej i jeho rodinu ušetřil.