Japonci zveřejnili záběry vraždy Kimova bratra, Malajsie povolala ambasadora KLDR

Nevídaný špionážní příběh se dál vyostřuje (zdroj: ČT24)

Severokorejci, které malajsijská policie hledala kvůli vraždě Kim Čong-nama, utekli do Jakarty. Nejméně tři ze čtveřice mužů pak podle úřadů pokračovali do Dubaje. Bratrovi vůdce KLDR nejspíš na letišti v Kuala Lumpuru stříkla Indonésanka jed do obličeje. Malajsie si kvůli vraždě předvolala na kobereček severokorejského ambasadora i svého velvyslance v Pchjongjangu.

Malajsie je jednou z mála zemí světa, která ještě udržuje s Pchjongjangem diplomatické styky, atentát na Kim Čong-nama ale vzájemnými vztahy otřásl.

Malajsijské ministerstvo zahraničí uvedlo, že si severokorejského ambasadora Kang Čchola předvolalo k vysvětlení jeho obvinění, že malajsijská vláda má co skrývat. Velvyslanec také tvrdil, že Malajsie uzavřela tajné dohody s někým z vnějšku.

Malajsijské úřady provádějí už druhou pitvu těla Kim Čong-nama. Přesnou příčinu smrti lékaři oznámí ve středu. Severní Korea ale odmítla přijmout výsledky jakékoli pitvy a vyzvala Malajsii k okamžitému vydání těla.

„Od incidentu uplynulo sedm dní a stále nemáme jasné důkazy o příčině smrti. Vyšetřování malajsijské policie není možné důvěřovat, jelikož jeho cílem není objasnění příčiny smrti,“ prohlásil severokorejský velvyslanec, který vyzval ke společnému vyšetření případu. Na něm by se měly podle jeho názoru podílet Malajsie, KLDR a mezinárodní společenství.

Bratr severokorejského diktátora Kim Čong-nam byl s největší pravděpodobností otráven jakousi jedovatou látkou, která mu byla nastříkána do obličeje, když minulé pondělí čekal na svůj let na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru.

Zadržené ženy tvrdí, že je Severokorejci oklamali – měli prý za peníze účinkovat v show a tekutinou měla být voda. Japonská televize Fuji TV odvysílala záběry z bezpečnostních kamer na letišti, na nichž je útok vidět.

Jižní Korea z atentátu obvinila severokorejské agenty. Podle ní za vraždou stojí přímo Kimův režim. „Severokorejský terorismus je stále troufalejší,“ podotkl Soul.

Zadržený Severokorejec má prý doktorát z chemie

Malajsijská policie v sobotu oznámila, že zatkla v pátek jednoho občana KLDR. Zadržený Severokorejec je podezřelý z toho, že sloužil jako místní kontakt pro čtyři další občany KLDR, jimž se po útoku podařilo ze země odletět.

„Má doktorát z chemie a pracoval pro malajsijskou společnost s tradiční bylinnou medicínou, uvedl podle Telegraphu nejmenovaný malajsijský bezpečnostní zdroj. Podezřelý se pravděpodobně staral také o logistiku útoku, tedy rezervace hotelů, taxi a naplánování samotného činu. Zřejmě sehnal i chemickou látku, která vedla ke smrti Kim Čong-nama. 

Již dříve malajsijské úřady zatkly dvě ženy, s vietnamským a indonéským pasem, a přítele jedné z nich.

Nevlastní bratr současného vůdce KLDR Kim Čong-una se narodil 10. května 1971 v Pchjongjangu. Byl nejstarším synem bývalého vůdce Kim Čong-ila, za jehož nástupce byl několik let považován. Kim Čong-il ho zplodil se svou druhou ženou Song Hje-rim, která zemřela v roce 2002.

Studoval v Moskvě a Ženevě, pak zastával vysoký post v severokorejské špionážní službě. V minulosti se mu přezdívalo „malý generál“. 

Kim Čong-nam žil posledních 15 let střídavě v dobrovolném exilu v čínském Macau a v Pekingu. V roce 2001 byl zadržen při pokusu vstoupit na území Japonska s falešným pasem, přičemž tvrdil, že chce navštívit tokijský Disneyland. Podle jiné verze ale chtěl v Japonsku koupit citlivé technologie. Po tomto skandálu upadl v KLDR v nemilost.

Podle některých zdrojů unikl v roce 2004 dvěma atentátům, které na něj byly podniknuty v Číně a v Rakousku.

Kim Čong-nam měl údajně blízko ke strýci Čang Song-tchekovi, který byl svého času druhým nejvlivnějším mužem v zemi, než ho jeho synovec Kim Čong-un nechal při čistkách v roce 2013 popravit, údajně za přípravu pokusu o převrat.

Kim Čong-nam
Zdroj: AP/Shin In-seop/ČTK