Malajsie obě podezřelé ženy obvinila z vraždy Kim Čong-nama

Události: Ženy obviněné z Kimovy vraždy předstoupily před soud (zdroj: ČT24)

Pětadvacetiletá Indonésanka Siti Aisyahová a o tři roky starší Vietnamka Doan Thi Huong byly v Malajsii obviněny z vraždy Kim Čong-nama. Pokud je soud shledá vinnými, hrozí jim trest smrti.

Obě ženy předvedla malajsijská policie před soud, kde si vyslechly obvinění. Doan Thi Huong před soudem uvedla, že je nevinná.

Nevlastní bratr severokorejského vůdce Kim Čong-nam zemřel 13. února krátce poté, co mu ženy na letišti v Kuala Lumpuru nastříkaly do obličeje neznámou látku. Následná pitva ukázala, že se jednalo o nervový plyn VX, který OSN řadí mezi chemické bojové látky.

Obě ženy už dříve údajně vypověděly, že si myslely, že jde o žert v rámci zábavného televizního programu, kdy jsou nic netušící kolemjdoucí natáčeni skrytou kamerou.

Indonésanka Siti Aisyahová
Zdroj: ČTK/AP
Novináři čekají před budovou soudu, který se zabývá vraždou Kim Čong-nama
Zdroj: ČTK/AP

Ve vazbě skončil také jeden Severokorejec, který ovšem zatím z ničeho obviněný nebude. V souvislosti s případem identifikovala malajsijská policie dalších sedm podezřelých občanů KLDR.

KLDR a Malajsie mezitím vedou ostrou diplomatickou bitvu o tělo Kim Čong-nama, jehož vydání Pchjongjang požaduje. Severní Korea se neúspěšně pokusila Malajsii zabránit i v provedení pitvy.

Malajsie odmítá tělo vydat, dokud nebude mít vzorky DNA a potvrzení o totožnosti oběti od někoho z příbuzných. Do země už kvůli tomu přijela vysoce postavená severokorejská delegace. Požaduje také propuštění zadržovaného podezřelého Severokorejce.

Nevlastní bratr současného vůdce KLDR Kim Čong-una se narodil 10. května 1971 v Pchjongjangu. Byl nejstarším synem bývalého vůdce Kim Čong-ila, za jehož nástupce byl několik let považován. Kim Čong-il ho zplodil se svou druhou ženou Song Hje-rim, která zemřela v roce 2002.

Studoval v Moskvě a Ženevě, pak zastával vysoký post v severokorejské špionážní službě. V minulosti se mu přezdívalo „malý generál“. 

Kim Čong-nam žil posledních 15 let střídavě v dobrovolném exilu v čínském Macau a v Pekingu. V roce 2001 byl zadržen při pokusu vstoupit na území Japonska s falešným pasem, přičemž tvrdil, že chce navštívit tokijský Disneyland. Podle jiné verze ale chtěl v Japonsku koupit citlivé technologie. Po tomto skandálu upadl v KLDR v nemilost.

Podle některých zdrojů unikl v roce 2004 dvěma atentátům, které na něj byly podniknuty v Číně a v Rakousku.

Kim Čong-nam měl údajně blízko ke strýci Čang Song-tchekovi, který byl svého času druhým nejvlivnějším mužem v zemi, než ho jeho synovec Kim Čong-un nechal při čistkách v roce 2013 popravit, údajně za přípravu pokusu o převrat.

Kim Čong-nam
Zdroj: AP/Shin In-seop/ČTK