Vražda bratra vůdce KLDR: Podezřelou Indonésanku prý oklamali Severokorejci

Malajsijská policie zatkla v souvislosti s vraždou vůdce KLDR už čtvrtou osobu – tentokrát jde o Severokorejce. Zadržená Indonésanka při výslechu řekla, že ji Severokorejci oklamali. Měla prý účinkovat v pořadu se skrytou kamerou a stříkat mužům do obličeje vodu. V rozprašovači byl ale nejspíš jed. Malajsijské úřady zahájily už druhou pitvu těla oběti.

Zatčený Severokorejec byl identifikován jako Ri Čong-čchol narozený v roce 1970. Zadržen byl v pátek večer v malajsijském státě Selangor, sdělila policie. Již dříve byly v souvislosti s pondělní vraždou bratra severokorejského diktátora Kim Čong-una zatčeny dvě ženy, s vietnamským a indonéským pasem, a přítel jedné z nich.

Malajsijské úřady nyní provádějí druhou pitvu těla Kim Čong-nama. První pitva totiž podle nich nepřinesla jasné výsledky. Rozhodnutí uskutečnit další pitvu očividně rozhořčilo Severní Koreu, která odmítla přijmout výsledky jakékoli pitvy a vyzvala Malajsii k okamžitému vydání těla.

Kim Čong-nam byl s největší pravděpodobností otráven jakousi jedovatou látkou, která mu byla nastříkána do obličeje, když v pondělí čekal na svůj let na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru. Jižní Korea z atentátu obvinila severokorejské agenty.

Oklamaná atentátnice?

Indonésanka, která byla tento týden zadržena pro podezření z vraždy bratra severokorejského vůdce v Malajsii, byla prý oklamána a domnívala se, že se účastní televizního pořadu se skrytou kamerou. Podle zpravodajského serveru BBC News to uvedla indonéská policie. 

Zadržená Indonésanka Siti Aisyahová podle indonéské policie vypověděla, že již dříve dostala zaplaceno za účast v žertovných scénkách před skrytou kamerou. Měla přesvědčovat kolemjdoucí muže, aby zavřeli oči, a následně jim do obličeje stříkla vodu. Podobných scének se údajně účastnila i druhá ze zatčených žen.

Takovou akci provedly třikrát nebo čtyřikrát a dostaly za to několik dolarů. U jejich posledního terče Kim Čong-nama byla zřejmě v rozprašovači nebezpečná látka. Netušila, že se jedná o pokus o atentát zorganizovaný pravděpodobně zahraničními agenty.
Tito Karnavian
nejvyšší představitel indonéské policie

Rodina a bývalí sousedé Aisyahové v Indonésii uvedli, že jsou zatčením ženy šokováni. Aisyahová se podle agentury AP přestěhovala do Malajsie v roce 2011 se svým tehdejším manželem za prací. Šli ve stopách statisíců indonéských migračních dělníků, kteří pracují v Malajsii, kde jsou vyšší mzdy.

Američtí zákonodárci chtějí kvůli vraždě Kim Čong-nama vrátit Severní Koreu na seznam států, které podporují terorismus. Ministerstvo zahraničí Pchjongjang ze seznamu vyškrtlo v roce 2008. Aktuálně jsou na něm tři země - Súdán, Írán a Sýrie. Čína mezitím oznámila, že od zítřka přestává ze Severní Koreje dovážet uhlí, čímž naplní podzimní rezoluci OSN.

Nevlastní bratr současného vůdce KLDR Kim Čong-una se narodil 10. května 1971 v Pchjongjangu. Byl nejstarším synem bývalého vůdce Kim Čong-ila, za jehož nástupce byl několik let považován. Kim Čong-il ho zplodil se svou druhou ženou Song Hje-rim, která zemřela v roce 2002.

Studoval v Moskvě a Ženevě, pak zastával vysoký post v severokorejské špionážní službě. V minulosti se mu přezdívalo „malý generál“. 

Kim Čong-nam žil posledních 15 let střídavě v dobrovolném exilu v čínském Macau a v Pekingu. V roce 2001 byl zadržen při pokusu vstoupit na území Japonska s falešným pasem, přičemž tvrdil, že chce navštívit tokijský Disneyland. Podle jiné verze ale chtěl v Japonsku koupit citlivé technologie. Po tomto skandálu upadl v KLDR v nemilost.

Podle některých zdrojů unikl v roce 2004 dvěma atentátům, které na něj byly podniknuty v Číně a v Rakousku.

Kim Čong-nam měl údajně blízko ke strýci Čang Song-tchekovi, který byl svého času druhým nejvlivnějším mužem v zemi, než ho jeho synovec Kim Čong-un nechal při čistkách v roce 2013 popravit, údajně za přípravu pokusu o převrat.

Kim Čong-nam
Zdroj: AP/Shin In-seop/ČTK