Malajsie chce po Kimovi DNA, jinak Severokorejcům tělo jeho bratra nevydá

Malajsie nevydá tělo bratra diktátora Kim Čong-una, dokud Severní Korea neposkytne vzorky DNA příbuzných. Kim Čong-nama v pondělí na letišti v Kuala Lumpuru zavraždili severokorejští agenti, tvrdí Soul. Policie v souvislosti s vyšetřováním zadržela dvě ženy a přítele jedné z nich.

Na Kim Čong-nama v pondělí údajně zaútočily dvě ženy, které mu v letištní hale nastříkaly na obličej tekutinu. Zemřel při převozu do nemocnice.

Malajsijští lékaři už odebrali vzorky z těla mrtvého, aby určili toxickou látku použitou k vraždě. Severokorejští diplomaté jsou podle malajsijských zdrojů proti provedení pitvy. Úřady v Kuala Lumpuru ale trvají na tom, že tělo nebude vydáno, dokud nebudou všechny požadované testy dokončeny.

„Dosud nepřijel tělo identifikovat nikdo z příbuzných ani blízkých. Potřebujeme vzorek DNA nějakého člena rodiny, abychom určili mrtvého. Severní Korea poslala žádost o vydání, ale než vyhovíme, musíme tělo identifikovat,“ sdělil policejní velitel státu Selangor Abdal Samah Mat.

Policie vyslechla dvě podezřelé ženy, z nichž jedna měla u sebe vietnamský pas a druhá indonéský, a dále také malajsijského přítele jedné z nich.

Nevlastní bratr současného vůdce KLDR Kim Čong-una se narodil 10. května 1971 v Pchjongjangu. Byl nejstarším synem bývalého vůdce Kim Čong-ila, za jehož nástupce byl několik let považován. Kim Čong-il ho zplodil se svou druhou ženou Song Hje-rim, která zemřela v roce 2002.

Studoval v Moskvě a Ženevě, pak zastával vysoký post v severokorejské špionážní službě. V minulosti se mu přezdívalo „malý generál“. 

Kim Čong-nam žil posledních 15 let střídavě v dobrovolném exilu v čínském Macau a v Pekingu. V roce 2001 byl zadržen při pokusu vstoupit na území Japonska s falešným pasem, přičemž tvrdil, že chce navštívit tokijský Disneyland. Podle jiné verze ale chtěl v Japonsku koupit citlivé technologie. Po tomto skandálu upadl v KLDR v nemilost.

Podle některých zdrojů unikl v roce 2004 dvěma atentátům, které na něj byly podniknuty v Číně a v Rakousku.

Kim Čong-nam měl údajně blízko ke strýci Čang Song-tchekovi, který byl svého času druhým nejvlivnějším mužem v zemi, než ho jeho synovec Kim Čong-un nechal při čistkách v roce 2013 popravit, údajně za přípravu pokusu o převrat.

Kim Čong-nam
Zdroj: AP/Shin In-seop/ČTK