Turecko zasáhlo zemětřesení o síle 5,9 stupně. Poničilo řadu budov, desítky lidí utrpěly zranění

Severozápad Turecka ve středu brzy ráno zasáhlo zemětřesení o síle 5,9 stupně. Zranění při něm utrpělo nejméně 68 lidí, jeden z nich je ve vážném stavu s krvácením do mozku. V provincii Düzce jsou poničeny některé budovy. S odvoláním na turecké úřady o tom informovala agentura AP.

Podle agentury Anadolu leželo ohnisko otřesů v hloubce sedmi kilometrů poblíž města Gölyaka v turecké černomořské provincii Düzce. Po prvním otřesu, který seismologové zaznamenali ve 4:08 místního času (2:08 SEČ), následovalo ještě osmnáct slabších. Pohyby země cítili i obyvatelé Istanbulu, Izmiru či Ankary.

V Düzce způsobily otřesy výpadky proudu a paniku, lidé v noci vybíhali z domů ven na ulice. Právě při tom podle agentury AP většina z nich utrpěla zranění. Někteří lidé totiž ve snaze dostat se do bezpečí skákali z oken a balkonů.

Na postižená místa vyjeli záchranáři. V nemocnicích ve městě a okolí je ošetřováno 68 osob. Guvernér Cevdet Atay oznámil, že školy v provincii Düzce ve středu zůstanou zavřené. Z bezpečnostních důvodů je také na řadě míst přerušena dodávka elektřiny.

V Turecku, které leží na rozhraní několika litosférických desek, jsou zemětřesení poměrně častá. V roce 1999 dva silné otřesy zabily na severozápadě země na 18 tisíc lidí. V říjnu 2011 zdevastovaly otřesy o síle 7,2 stupně východoturecká města Ercis a Van, kde zahynulo přes šest stovek lidí. Před dvěma lety si zemětřesení v oblasti Izmiru vyžádalo 116 životů.