Trump se cítí nevinen v kauze pokusu o zvrácení výsledků voleb v Georgii. K tamnímu soudu nedorazí

Bývalý americký prezident Donald Trump odmítl obvinění, že se pokusil protizákonně zvrátit výsledky prezidentských voleb ve státě Georgie. Vyplývá to podle tiskových agentur z příslušného soudního dokumentu. Podle agentury AP se Trump nezúčastní slyšení, jehož termín stanovil soud v Georgii na příští středu. Na něm se měli exprezident a dalších osmnáct spoluobviněných po čtení obžaloby vyjádřit právě k otázce viny. Trump je z pokusu o volební podvod v Georgii obžalován také na federální úrovni.

„Jak je níže stvrzeno mým podpisem, zříkám se tímto slyšení ve věci obžaloby a podávám obžalobě v tomto případu své vyjádření, že se cítím nevinen,“ uvedl Trump podle soudního spisu u soudu okresu Fulton.

Trump a jeho spolupracovníci čelí obvinění z pokusu o zvrácení výsledků prezidentských voleb v roce 2020 v Georgii, kde údajně v tomto směru vyvíjeli nátlak na místní úředníky. Přepočítání hlasů přitom potvrdilo, že v Georgii těsně zvítězil nynější prezident Joe Biden z Demokratické strany.

Obvinění podle prokuratury šířili lži o volebním podvodu, žádali místní úředníky a zákonodárce, aby zvrátili Bidenovo vítězství, a spřádali plány na vyslání falešných volitelů do Washingtonu.

Bez osobní účasti u slyšení

Obžaloba má jednačtyřicet bodů. Podle AP se kromě Trumpa i několik dalších obžalovaných vyhnulo nutnosti osobně se účastnit soudního slyšení. Jsou mezi nimi například právníci někdejšího Trumpova volebního štábu Sidney Powellová a Ray Smith nebo někdejší manažerka rappera Kanyeho Westa Trevian Kuttiová, kteří se rovněž stání před soudem vyhnuli tím, že odmítli vinu.

Trumpovi právníci podle AP rovněž požádali soud, aby oddělil exprezidentův případ od některých jeho spoluobžalovaných, kteří v této kauze žádají zrychlené projednání. Trump by tak dostal jiné termíny soudních jednání než spoluobžalovaný Kenneth Chesebro, právník jeho kampaně z roku 2020. Ten by měl být předvolán už v říjnu, ale Trumpovi právníci tvrdí, že nemají dostatek času se na tak brzký termín připravit.

Trump se vydal úřadům v Georgii před týdnem. Při té příležitosti byla pořízena vůbec první vězeňská fotografie bývalého prezidenta v amerických dějinách. Trump je prvním trestně stíhaným prezidentem v historii USA.

Jeden z obviněných, někdejší personální šéf Bílého domu Mark Meadows, usiluje o to, aby se případ přesunul k federálnímu soudu. Trump čelí ve čtyřech soudních případech dohromady jednadevadesáti bodům obžaloby. Kvůli snahám o zvrácení výsledků posledních prezidentských voleb má od března stanout také před federálním soudem ve Washingtonu.