Trump dorazil do Hanoje. Čeká ho dvoudenní jednání se severokorejským diktátorem

Události: Donald Trump letadlem, Kim Čong-un vlakem a autem. V Hanoji se připravují na setkání (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump dorazil po 21. hodině místního času (po 15:00 SEČ) do Hanoje, kde se ve středu a ve čtvrtek setká se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Ten přicestoval do vietnamského pohraničního města Dong Dang vlakem v úterý ráno místního času (v noci na úterý SEČ), do Hanoje pak pokračoval autem.

Trumpa na letišti přivítali zástupci Vietnamu i Spojených států. Kolonu vozů cestou do hotelu JW Marriott, kde je americký prezident ubytován, zdravily davy lidí, kteří mávali vietnamskými, americkými a severokorejskými vlajkami. „Právě jsem přicestoval do Vietnamu. Děkuju všem lidem za velkolepé přijetí v Hanoji. Obrovské davy a tolik lásky!“ napsal Trump na Twitteru.

Zatímco Trump cestoval do Vietnamu letadlem Air Force One, Kim zvolil cestu po zemi. Jeho tmavě zelená vlaková souprava se žlutým pruhem vyrazila z Pchjongjangu v sobotu a přes Čínu zamířila k vietnamským hranicím.

Trump přistál v Hanoji. Očekávání od summitu jsou různá, tvrdí koreanistka (zdroj: ČT24)
Kim Čong-un má svou taktiku. Dává najevo, že si přeje jednat jen s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Odsouvá jeho spolupracovníky a poradce - proto se nejprve sejdou sami dva, jen s tlumočníky. Kim tím odsouvá jednání o konkrétních otázkách denuklearizace. Také tím posiluje svou pozici doma, prezentuje se jako silný vůdce, který má vše pod kontrolou. Navíc se s Trumpem sejde už podruhé, to je velký úspěch. Jeho otci ani dědovi se schůzka s americkým prezidentem nepodařila.
Barbora Šámalová
zpravodajka ČT v Asii

V úterý ráno místního času (v noci na úterý SEČ) přijel Kim do vietnamského pohraničního města Dong Dang, kde se mu dostalo uvítání na červeném koberci s dětmi mávajícími vlaječkami a s přehlídkou čestné stráže v bílých uniformách.

Kim následně přesedl do černé limuzíny Mercedes Benz, kterou pokračoval zbývajících asi 170 kilometrů do Hanoje. Také tam ho vítaly zástupy Vietnamců, podobně jako jeho děda Kim Ir-Sena, krerý se tam setkal před 55 lety se zakladatelem komunistického Vietnamu Ho Či Minem.

Na cestě Kima doprovází jeho sestra Kim Jo-čong a také generál Kim Jong-čchol, který působil v minulosti jako šéf vojenské rozvědky. Oba patří k nejvlivnějším severokorejským politikům a účastnili se i prvního, červnového summitu Kima s Trumpem v Singapuru. První kroky Kim Čong-una po příjezdu do vietnamské metropole zamířily na severokorejskou ambasádu. 

Bezpečnostní opatření nemohou být větší. Vietnam povolal armádu i s obrněnými transportéry. V ulicích kolem hotelu Melia, kde se Kim ubytoval, jsou stovky policistů i agentů v civilu.

Donald Trump i Kim Čong-un už jsou v Hanoji (zdroj: ČT24)

Očekávání od dvoudenního summitu v Hanoji jsou vyšší, než byla v loňském roce, kdy pouhé podání rukou amerického a severokorejského vůdce bylo považováno za historickou událost. Pokud má být hanojská schůzka považována za úspěšnou, měla by podle expertů stanovit časový rámec pro proces jaderného odzbrojení KLDR a uvést konkrétní opatření k dosažení tohoto cíle.

Severní Korea chce na oplátku od Spojených států především postupné rušení hospodářských sankcí, které ochromují její ekonomiku. To ovšem Washington odmítá a trvá na tom, že KLDR se musí nejprve „zcela, ověřitelně a nezvratně“ zbavit svých atomových zbraní, a teprve poté mohou být sankce odvolány.

Není ale vyloučen ani podpis mírové dohody mezi Severní a Jižní Koreou. Dodnes mezi nimi platí jen dohoda o příměří z roku 1953. I kvůli tomu se už v úterý sešla v jihokorejském Soulu skupinka demonstrantů. Bojí se, že by podpis znamenal odchod zhruba 30 000 amerických vojáků ze země. A vadí jim i porušování lidských práv v KLDR.

Zprávy: Kim Čong-un přijel do Vietnamu (zdroj: ČT24)

Vietnam je považován za ideální místo pro korejsko-americké sbližování a možný model pro KLDR. S Američany vedl válku, ale dnes spolupracuje; vládne tam komunistická strana, ale díky otevřené ekonomice se země rozvíjí. Tečou do ní investice, hodně se staví, lidé mají dost jídla i práce. To všechno chce Kim Čong-un pro svůj lid, jemuž slibuje lepší život.

Hotel kvůli Kimovi vystěhoval americké novináře

V Hanoji je severokorejský vůdce ubytován v centru města v hotelu Melia. Tiskové agentury si všimly, že hotel si rovněž za své ústředí zvolili novináři akreditovaní Bílým domem, kteří odsud ale byli před Kimovým příjezdem urychleně vystěhováni. Kdo si hotel zarezervoval jako první, není známo.

Zejména jihokorejská a japonská média se předhánějí, kdo získá exkluzivnější záběry. Japonské televizi se v nestřežené chvíli podařilo natočit Kima na zastávce v Číně. Severokorejský vůdce na záběrech kouří, jeho sestra drží popelník.

Do Hanoje mezitím dorazil americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Krátce předtím Bílý dům zveřejnil harmonogram úvodního dne summitu. Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová novinářům na palubě prezidentského letounu Air Force One řekla, že Trump s Kimem se ve středu večer místního času nejprve setkají mezi čtyřma očima, následovat bude pracovní večeře. Té se již zúčastní jejich poradci.

Trump a Kim se poprvé setkali na historické schůzce loni v červnu v Singapuru. Společně se zavázali k úsilí o denuklearizaci Korejského poloostrova a k posílení míru v regionu. Ujednání ale neobsahuje konkrétní časové závazky a rozhovory od té doby mnoho nepokročily.

Informace z utajované cesty pronikly na internet

Trasa Kimovy cesty vlakem přes Čínu měla být utajovaná. Číňané ale na internetu o projíždějícím vlaku, o uzavírkách na trati a okolí či o zpožděních spojů sdíleli informace, což poskytlo jasnou představu o poloze a směru diktátorovy soupravy. AFP poznamenala, že čínští cenzoři na internetu měli plné ruce práce s mazáním výše zmíněných zpráv.

Řada uživatelů se navíc na internetu Kimovi posmívala, že podobně jako jeho otec a děd ke státnickým návštěvám používá obrněný a značně pomalý vlak místo letadla.