„Tohle je země pro Židy i pro Araby.“ Izraelští muslimové odsuzují útoky Hamásu

Události: Soužití židů a muslimů (zdroj: ČT24)

Muslimové tvoří největší náboženskou menšinu v Izraeli – žijí jich tam skoro dva miliony. Útoky Hamásu na jejich zemi odsuzují, rakety z Gazy dopadají i na jejich domovy. Sounáležitost ale cítí i s Palestinci.

Jihoizraelský Rahat obývají Arabové. Jedním z nich je Sámir al-Krenáwí, majitel stavební živnosti. Ačkoliv je muslim, jednoznačně stojí na straně Izraele. „Ti teroristé, to je jako Islámský stát, to nejsou Arabové. Izrael nemá nic proti Arabům v Gaze. Určitě tam žijí i dobří lidé, to je nutné říct,“ míní.

7. října i na toto muslimské město dopadaly rakety z Gazy. „Ostřelování bylo velice silné. Naše děti se bály. Bylo to velmi náročné na emoce,“ popisuje Sámir.

V jižním Izraeli zemřelo při útocích z Gazy minimálně osmnáct muslimů. Některé zabily rakety, jiné, jako Usámu Abú Asu, který pracoval v jednom z pohraničních kibuců, zblízka zavraždila islamistická komanda.

Dvoumilionová arabská komunita v Izraeli má odjakživa komplikovanou identitu. Považují se často za Palestince i Izraelce. Mají židovské přátele a kolegy, ale zároveň zůstávají Araby. Většina z nich jsou navíc muslimové.

Během války mezi Izraelem a hnutím Hamás před dvěma lety se v některých etnicky smíšených městech v Izraeli objevily útoky muslimů na židovské sousedy, v menší míře i židovské útoky na Araby. I jinak mírumilovní izraelští Arabové velice emotivně reagovali na vše související s muslimskými svatými místy v Jeruzalémě.

Teď přichází válka, kterou se Hamás snaží vykládat jako boj Izraele proti muslimům, ačkoliv zdaleka ne všichni muslimové to tak vnímají. „Nemáme jinou zemi. Tohle je naše země, pro Židy, pro Araby, pro všechny,“ vysvětluje Samír.