Tajfun Doksuri zaplavil ulice Pekingu, úřady hlásí zemřelé a pohřešované

Nejméně dvacet obětí si vyžádaly přívalové deště a následné záplavy v Číně, další desítky lidí se stále pohřešují. Informovala o tom státní média. V pondělí hlásily úřady dvě oběti v nejpostiženějším obvodu Men-tchou-kou západně od čínské metropole Pekingu. Víc než sto tisíc lidí vyhnal živel z domovů.

Několikadenní prudké lijáky způsobené tajfunem Doksuri přiměly úřady uzavřít vlaková nádraží, letiště a evakuovat obyvatele. Voda zaplavila domy i stovky silnic. Kromě Pekingu se s povodněmi potýkají také další oblasti severovýchodní Číny.

Pekingský obvod Fang-šan oznámil, že lidem v odříznutých hornatých oblastech zajistí jídlo, pití a zásoby pomocí helikoptér. V čínském hlavním městě bylo evakuováno přes dvaapadesát tisíc lidí, zastavily se práce na více než čtyřech tisících staveništích a téměř dvacet tisíc budov bylo zkontrolováno kvůli škodám.

Události: Tajfun Doksuri vyhnal z domovů přes sto tisíc Číňanů (zdroj: ČT24)

Peking také poprvé za pětadvacet let od jejího vybudování použil protipovodňovou nádrž poté, co se nebezpečně rozvodnily řeky. „V postižených oblastech neteče voda, takže jsme připravili zásoby samoohřívacích instantních nudlí,“ uvedl mluvčí řetězce supermarketů Wumart Group Sü Li-na.

Na záchranné práce v zasažených oblastech čínské ministerstvo financí vyčlenilo v přepočtu přes 300 milionů korun. „Úřady musí náležitě přemístit zasažené obyvatele, rychle opravit poškozenou dopravní, komunikační a elektrickou infrastrukturu a co nejdříve obnovit normální výrobu a život lidí,“ zdůraznil čínský prezident Si Ťin-pching.

Tajfun na jihu Číny si vyžádal nejméně jedenáct obětí (zdroj: Reuters)

Za pouhých čtyřicet hodin spadlo v čínském hlavním městě tolik srážek, kolik je průměr pro celý červenec. V Pekingu, který se těší spíše mírnému a suchému klimatu, je to krajně neobvyklé. Od sobotní noci do pondělního odpoledne tam spadlo 176,9 milimetru srážek, přičemž maximální zaznamenaný úhrn v jedné z tamních čtvrtí dosáhl 580,9 milimetru.

Pekingská observatoř ponechala v platnosti nejvyšší výstrahu před silnými srážkami, zatímco pekingská hydrologická stanice zvýšila své varování před povodněmi s předpovědí dalších dešťů a rozvodnění řek.