Švýcaři v referendu odmítli zrušit volný pohyb na hranici s Evropskou unií

Švýcaři odmítli v referendu zrušení smlouvy s Evropskou unií o volném pohybu osob. Proti se vyslovilo 61,7 procenta hlasujících, informovala švýcarská média. Otázku iniciovala nacionalistická Švýcarská lidová strana (SVP). Podle ní smlouva umožňuje masové přistěhovalectví do země. Švýcaři hlasovali ještě o dalších čtyřech celostátních a několika regionálních otázkách.

Výsledek referenda přivítali předseda Evropské rady Charles Michel i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Otázka volného pohybu osob je významná i pro sousední státy. Například Němců žije ve Švýcarsku více než 300 tisíc.

Návrh zrušit smlouvu nepodporovala švýcarská vláda. Opačné stanovisko vyjádřilo ve všelidovém hlasování jen 38,3 procenta občanů.

Podle švýcarské ministryně spravedlnosti Karin Kellerové-Sutterové Švýcaři v referendu „znovu podpořili stabilní, udržitelné vzájemné vztahy s naším nejdůležitějším obchodním partnerem“. Voliči podle ní podpořili dosavadní kurz švýcarské vlády při jednáních s EU.

Švýcarští voliči hlasovali i o dalších otázkách. Schválili například nákup nových bojových letounů či dvoutýdenní otcovskou dovolenou. Odmítli změnit zákon o myslivosti, který by kantonům umožnil povolit odstřel vlků. Odmítnut byl i návrh na zvýšení daňových úlev pro rodiny s dětmi, který by se ale dotkl především vysokopříjmových skupin obyvatelstva.