Supertajfun Mawar zasáhl tichomořský Guam. Ostrov může odpojit od elektřiny i na týdny

Americký tichomořský ostrov Guam ve středu pocítil dopady supertajfunu Mawar, který se prohnal těsně kolem jeho severních břehů. Bouře odpovídající silou hurikánu čtvrté kategorie přinesla na ostrov silný vichr a husté lijáky. Nízko položené oblasti na pobřeží zaplavily vzedmuté mořské vlny. Přerušeny byly dodávky elektřiny prakticky pro všechny odběratele, informoval zpravodajský server CNN.

Mawar je nejsilnější bouří, která Guam, kde žije více než 150 tisíc lidí, postihla za několik desítek let. Bouři před příchodem k pevnině doprovázel vichr o rychlosti dosahující 225 kilometrů v hodině a v nárazech až 265 kilometrů za hodinu, napsal server CNN.

Úřady před dopadem hurikánu varovaly, že situace na ostrově bude extrémně nebezpečná, a vyzvaly občany, aby vyhledali útočiště v budovách s pevnými zdmi. Vysoké riziko hrozí také v případě bleskových záplav a možných sesuvů půdy, které mohou ohrozit zejména nízko položené pobřežní oblasti.

Americký prezident Joe Biden schválil kvůli tajfunu Mawar na ostrově vyhlášení stavu nouze a americká armáda, která má na Guamu velkou základnu, odplula se svými loděmi do bezpečí.

Bez proudu

Podle americké Národní meteorologické služby se již supertajfun od Guamu vzdaluje, jeho střed prošel asi 24 kilometrů od jeho severovýchodního pobřeží. Přesto může podle meteorologů stoupnout hladina oceánu o jeden a půl metru nad standardní příliv. Nejvyšší pozorované vlny dosáhly podle CNN dvanácti metrů.

Většina ostrova se již ocitla bez proudu. Podle tamních úřadů fungují dodávky elektřiny jen asi tisíci z 52 tisíc odběratelů. Z generátorů je napájena i nemocnice.

Úřady předpokládají, že voda a elektřina nemusí být na ostrově k dispozici příštích několik dnů, možná i týdnů. Obyvatelé, zvyklí na tajfuny, se na živel snažili připravit. Většina z nich zabezpečila zahradní nábytek, zásobila se potravinami a palivem a připravila si nejnutnější dokumenty, uvedla agentura AP.

Meteorolog Ken Kleeschulte řekl, že očekává velké škody, většina budov by ale podle něj měla vydržet. Od roku 2002 úřady vyžadují, aby byly nové domy stavěny z betonu. Starší stavby ze dřeva s plechovými střechami budou patrně smeteny, prohlásil Kleeschulte.