Starosta New Yorku čelí obžalobě kvůli úplatkům z Turecka

Starosta New Yorku Eric Adams čelí federální obžalobě, podle níž přijímal úplatky a nelegální volební příspěvky ze zahraničí. Podle prokurátorů Adams za tyto dary pomohl tureckým činitelům s kolaudací nového konzulátu. Demokratický politik uvedl, že obžaloba je postavená na lžích a že pravidla volebních kampaní dodržuje. Guvernérka státu New York Kathy Hochulová, která může Adamse odvolat, ve čtvrtek žádné rozhodnutí neoznámila, ale považuje to za vážnou věc.

Obvinění schválená velkou porotou přišla po zhruba tříletém vyšetřování možného volebního spiknutí Adamse s tureckou vládou. Demokratický politik uvedl, že obžaloba, kterou očekával, je postavená na lžích.

Obvinění proti starostovi nejlidnatějšího amerického města čítají několik bodů včetně úplatkářství, finančního podvodu a žádání příspěvků od osob v zahraničí. Adams podle prokurátorů požadoval od cizinců „nelegální příspěvky na kampaň v roce 2021, jakož i další hodnotné položky“, přičemž peníze proudily skrze falešné dárce se sídlem v USA.

Podezřelé vazby na Turecko

Dokumenty publikované soudem potvrzují, že obvinění, o nichž americká média informovala v noci na čtvrtek, souvisejí s vazbami kampaně na Turecko. Uvádějí například, že „vysoce postavený činitel v turecké diplomacii“ zprostředkovával příspěvky a věnoval Adamsovi dary včetně letenek od Turkish Airlines či luxusního ubytování v Turecku. Podle prokurátorů se navíc po zvolení starosta chystal v nelegálním vedení kampaně pokračovat před volbami v roce 2025.

Federální prokurátor Damian Williams na tiskové konferenci řekl, že dary, jejichž hodnota přesáhla 100 tisíc dolarů (2,25 milionu korun), se Adams pokoušel zamaskovat. Korupční jednání podle prokuratury trvalo nejméně od roku 2016, kdy byl obviněný v čele městské části Brooklyn.

Výměnou za dary podle obvinění Adams naléhal na podřízené, aby navzdory bezpečnostním výhradám schválili novou výškovou budovu tureckého konzulátu na Manhattanu. Po tomto nátlaku bylo úředníkovi zodpovědnému za zhodnocení budovy „sděleno, že přijde o práci, pokud se nepodvolí“. Po této intervenci „se mrakodrap otevřel, jak turecký činitel žádal“, uvádí prokurátoři.

Kdy Adams poprvé stane před soudem, nebylo ihned jasné. Podle listu The New York Times (NYT) se vyšetřovatelé zabývají i kontakty s dalšími zeměmi včetně Izraele, Číny nebo Kataru. Nikdo z Adamsových spolupracovníků zatím obviněn nebyl, Williams ovšem naznačil, že jeho úřad bude stíhat i další lidi.

Americký státní zástupce Damian Williams na brífinku k obžalobě starosty New Yorku
Zdroj: Reuters

První trestně obviněný starosta

Oficiální sídlo starosty na Manhattanu začali ve čtvrtek brzy ráno prohledávat vyšetřovatelé, což list The New York Times označil za „extrémně agresivní krok“. Podle agentury AP zabavili Adamsův telefon. Agenti byli v rezidenci Gracie Mansion i několik hodin po zahájení razie.

Bývalý policista Adams, který nastoupil do čela radnice v lednu 2022 s příslibem tvrdého boje proti zločinu, se nyní stal prvním trestně obviněným úřadujícím starostou New Yorku. Federální vyšetřování provázejí jeho úřadování už déle než rok, na veřejnost vyšla najevo poprvé loni na podzim, když vyšetřovatelé prohledali bydliště Adamsovy spolupracovnice zodpovědné za výběr peněz na kampaň.

Od té doby se objevily zprávy o dalších kriminálních kauzách spojených s lidmi ze starostova okolí, nová obvinění by však podle médií mohla souviset s financováním předvolební kampaně. Konkrétně se vyšetřovatelé zabývali otázkou, zda Adams a jeho kampaň neobdrželi skrze spřízněné firmy nepovolené dary od turecké vlády. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) kvůli tomu loni už zabavil Adamsovi telefony a tablet.

Neodstoupím, povedu město dál, tvrdí starosta

Adams podle agentury Reuters uvedl, že obžalobu očekával a že je postavená na lžích. Ve středu večer i ve čtvrtek po zveřejnění obvinění řekl, že rezignovat nehodlá. „Můj každodenní program se nezmění,“ prohlásil. Prokurátoři podle něj mají svůj příběh a Newyorčané by měli „počkat a vyslechnout naši obhajobu, než vyvodí závěry“.

Jeden ze starostových advokátů ve středu potvrdil, že Adams spolupracuje s justicí, napsala agentura Reuters. Ráno právník Alex Spiro dodal, že Adams byl připraven svůj telefon předat vyšetřovatelům a že úřady nemusely posílat policii do jeho sídla.

Došlo už k několika rezignacím

Vysoce postavení newyorští činitelé čelí nejméně čtyřem vyšetřováním ze strany federálních úřadů a několik blízkých spolupracovníků a spojenců starosty v uplynulých měsících na své funkce rezignovalo. Před dvěma týdny odstoupil policejní velitel Edward Caban, tento týden ho následoval šéf newyorského školství, zatímco sám Adams čelí propadu popularity.

Starostu už před prvními zprávami o obvinění vyzvala k rezignaci známá demokratická kongresmanka Alexandria Ocasiová-Cortezová, poté se k ní přidali demokraté, kteří o post starosty usilují. Adamse může z funkce odvolat demokratická guvernérka Hochulová, její kancelář však zatím záležitost nekomentovala, píše agentura AP. Pokud by Adams ve funkci skončil, nahradil by jej městský ombudsman Jumaane Williams, který by pak naplánoval předčasné volby nového starosty.