Přední newyorskou úřednici obvinili ze špionáže pro Čínu

Horizont ČT24: Obvinění Lindy Sunové ze špionáže (zdroj: ČT24)

Bývalou spolupracovnici dvou newyorských guvernérů Lindu Sunovou obvinila prokuratura Spojených států z toho, že tajně pracovala pro čínskou vládu. Žena měla podle obžaloby blokovat přístup Tchaj-wanu k vedení města a téměř dekádu prosazovat zájmy Pekingu v New Yorku. Obvinění si kromě Sunové vyslechl také její manžel.

Pro vládu nejlidnatějšího města USA pracovala Sunová patnáct let. Hlavním zaměstnavatelem ale podle prokuratury nebyly newyorské instituce, ale vláda v Pekingu. Na cestě od soudu za doprovodu svých právníků a manžela Christophera Hu nepronesla ani slovo.

„Těšíme se, že budeme moct uplatnit své právo na rychlý proces. A máme radost, že tato obvinění budeme moct vyřešit tím nejvhodnějším způsobem, tedy u soudu,“ uvedl obhájce Lindy Sunové a jejího manžela Jarrod Lee Schaeffer.

Luxusní dům i nové ferrari

Během své kariéry se Linda Sunová dostala do nejvyšších funkcí. Za bývalého demokratického guvernéra Andrewa Cuoma vystřídala vedoucí pozice v zahraničních i ekonomických resortech. Pracovala jako zástupce vedoucího kanceláře současné guvernérky Kathy Hochulové. Podle obžaloby vydávala bez vědomí vedení oficiální pozvánky představitelům vlády v Pekingu. Usnadnila tak čínským komunistům vstup do USA. Naopak komunikace mezi New Yorkem a Tchaj-wanem vlivem přispění Sunové vázla.

„Mít takové pole působnosti je dobrá věc, pokud nejde o agenta pracujícího pro zahraničního nepřítele,“ uvedl bývalý kongresman Peter King. Peking jí údajně vyplatil nemalé peníze a žena si za ně kupovala luxusní zboží včetně letošní verze ferrari. Na Long Islandu si pořídila dům za čtyři miliony dolarů, kde FBI provedla razii v brzkých ranních hodinách už v červenci.

„Pokud je pro Číňany tak důležitá, že jí zaplatili čtyři miliony dolarů, potom musí páchat škody, nebo musí být schopná je páchat New Yorku i Spojeným státům,“ podotkl King.

Obvinění si vyslechl také její muž, který měl na starost bankovní převody. Ke svému obohacení zakládali manželé fiktivní společnosti. Přes iCloud nebo WeChat komunikovali výhradně v mandarínštině. Stíháni budou oba na svobodě, soudu zaplatili kauci ve výši dvou milionů dolarů. Pod podmínkou, že nebudou ve spojení s čínským konzulátem.

„V náš případ máme velkou důvěru. Mnohá obvinění v této obžalobě jsou upřímně řečeno matoucí, příliš štvavá,“ podotkl obhájce manželů Seth Ducharme. Podobných obvinění ze spolupráce s nepřátelskými státy, jako je Čína nebo Rusko, v USA přibývá. Minulý měsíc porota federálního soudu v Brooklynu uznala vinným čínského akademika ze shromažďování informací o newyorských aktivistech podporujících demokracii v Číně.