NÚKIB varuje před aplikacemi e-shopů, které sbírají osobní údaje

Události: NÚKIB varuje před nebezpečnými nákupy na e-shopech (zdroj: ČT24)

Řada internetových obchodů, které nabízejí levné nákupy, může uživatele připravit o soukromí. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varuje před e-shopovými aplikacemi, které sbírají nadměrné množství dat včetně osobních údajů. Nebezpečné jsou údajně hlavně ty s neobvykle nízkými cenami.

Mezi populární aplikace pro levné nakupování on-line patří například čínské obchody Temu, Shein, nebo internetová tržiště jako Wish, Allegro nebo AliExpress. Lidé by si nejen u těchto e-shopů měli dát pozor už při přihlašování.

U většiny podobných aplikací se po stažení objeví tři možnosti přihlášení – vytvoření nového účtu, použití profilu, který už člověk má například na jiné sociální síti, nebo použití účtu, který je spojený s e-mailem.

Nepropojovat se sociálními sítěmi, radí odborník

Podle metodika kybernetické bezpečnosti společnosti CESNET Jana Koloucha je nejméně bezpečnou variantou propojení aplikace s primárním účtem na sociální síti – třeba na Googlu nebo Facebooku. „Nejbezpečnější cesta je vytvořit si separátní e-mail, separátní účet pro e-shopy, který budete používat,“ radí odborník.

I tak je ale potřeba dávat pozor. Především na podmínky, které uživatel při vytváření účtu přijímá – například právě přístup k sociálním sítím. „To je přesně to, co nechcete a neočekáváte od aplikace, která slibuje, že můžete velmi levně nakoupit zboží z Číny – proč by tato aplikace měla vstupovat do vašich sociálních sítí, filtrovat, na co se díváte a co vás zajímá,“ varuje Kolouch.

NÚKIB sice ve varování nejmenoval konkrétní aplikace, už dřív ale prověřoval třeba čínský e-shop Temu.

Přístup k některým datům a oprávněním lze odepřít

Podle náměstka Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Tomáše Krajčího se jedná zejména o aplikace, které vyžadují nestandardní oprávnění v zařízeních uživatele a sbírají nadměrné množství uživatelských dat včetně osobních údajů.

Jaké oprávnění aplikace mají, mohou lidé zjistit v nastavení telefonu. Tam je také možné jednotlivé přístupy vypnout. „Jedna z věcí, která třeba nedává smysl, je, proč by měl e-shop mít přístup k mému fotoaparátu. To je věc, kterou stojí za to vypnout rovnou,“ doporučuje Kolouch.

Odborníci radí, že pokud lidé chtějí podobné aplikace používat, nejbezpečnější je tak učinit pouze pro jednorázové nákupy a poté je vždy odinstalovat.