TÉMA

CESNET

Laureátem ceny Česká hlava je Petr Pyšek. Jeho práce změnila pohled na invazivnost druhů

Národní cenu vlády Česká hlava za celoživotní dílo získal botanik a ekolog Petr Pyšek, který se věnuje invazivním rostlinám a živočichům a je jedním ze zakladatelů moderní invazní ekologie. V současnosti je nejcitovanějším invazním biologem na světě. Vedle něj si ceny odnáší Martina Benešová-Schäfer, Ilona Hromadníková, Petr Sezemský či Alžběta Dostálková. Oceněna byla také firma Cesnet. O laureátovi Národní ceny vlády Česká hlava rozhoduje vláda na návrh Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace.
2. 12. 2022Aktualizováno2. 12. 2022, 15:14|

Byl to souboj dinosaurů a vizionářů, popisuje informatik Zlatuška počátky internetu v Československu

Vysoké tarify, chybějící infrastruktura a spory o to, zda univerzity potřebují být on-line, doprovázely v devadesátých letech počátky internetu v Československu a posléze i v samostatném Česku. Že lidé upřednostňovali Seznam před Googlem, byl podobný zázrak, jako že dali přednost Kofole před Coca Colou, míní spisovatel a zakladatel prvního českého ryze internetového deníku a Neviditelný pes Ondřej Neff. Odborníci ale i dnes upozorňují na drahá data.
13. 2. 2022|

První československý počítač připojený k internetu vážil tunu, vědci museli vyrobit vlastní kabel

Od prvního internetového připojení z tuzemska uplynulo 30 let. Vědci z ČVUT, tehdy ještě v Československu, se při něm spojili se svými rakouskými kolegy. Získat potřebný počítač jim předtím trvalo několik měsíců a rektor univerzity se musel zavázat, že vybavení nebudou používat k vývoji jaderných zbraní. Internet se pak začal rozšiřovat i mimo univerzitní kruhy, loňský rok bylo k síti připojeno 83 procent českých domácností.
12. 2. 2022|