TÉMA

Eric Adams

Hranice USA s Mexikem se částečně otevřela. Politici ve Washingtonu se hádají, jak k migraci přistoupit

Spojené státy znovu otevřely čtyři hraniční přechody s Mexikem. Provoz omezily v prosinci, kdy počet žadatelů o azyl vystoupal až na jedenáct tisíc denně. V současnosti je to asi o polovinu méně. Mexiko totiž začalo část běženců deportovat do střední Ameriky. Ve Washingtonu se demokraté a republikáni dál přou o změny imigračního systému.
5. 1. 2024|

USA s Trumpem zažívají nové poprvé. Exprezident si vyslechl obžalobu z trestného činu

Bývalý šéf Bílého domu Donald Trump v úterý přijel do budovy soudu v New Yorku, aby si jako první exprezident v dějinách Spojených států vyslechl obvinění v trestní kauze. Čelí obžalobě spojené s platbami za mlčení údajných milenek v době vrcholící prezidentské kampaně v roce 2016. V souhrnu se jedná o 34 trestných činů. Trump se cítí nevinný a situaci označuje za surreálnou.
4. 4. 2023Aktualizováno4. 4. 2023, 23:54|

Spojené státy od začátku roku zaznamenaly desítky případů masové střelby

Další masová střelba ve Spojených státech konsternovala obyvatele Floridy tím, že se pachatel na místo činu vrátil a zabil televizního novináře, který o případu informoval. Pozůstalým kondoloval i Bílý dům. Policisté podezřelého dopadli. Od začátku roku se v USA stalo už přes sedmdesát takových masakrů.
2. 3. 2023|

„To není americký sen, který nám slibovali.“ New York řeší problémy s ubytováním migrantů

Americké úřady v novém roce zaznamenaly prudký pokles ilegálních přechodů hranice s Mexikem. Zatímco v prosinci jich bylo přes čtvrt milionu, v lednu počet klesl na 150 tisíc. Přičítá se to tvrdšímu postoji administrativy amerického prezidenta Joea Bidena vůči migrantům z Venezuely, Haiti, Nikaraguy a Kuby. Přesto zejména New York, o který je mezi migranty velký zájem, dál hlásí velké problémy s jejich ubytováním.
7. 2. 2023|

Nejvyšší soud USA odmítl licenci, kterou stát New York omezuje nošení zbraně. Bidena to zklamalo

Nejvyšší soud v USA ve čtvrtek zamítl omezování skrytého nošení zbraní ve státě New York jako neústavní. Podle soudu je toto newyorské opatření v rozporu s druhým dodatkem ústavy, který zajišťuje Američanům právo vlastnit zbraň. Podle agentury AP jde o zásadní rozšíření práva týkajícího se zbraní. Prezident Joe Biden vyjádřil nad verdiktem politování.
23. 6. 2022|

Kriminalita v městech USA je na úrovni z konce 90. let, Biden chystá omezení zbraní

Kriminalita ve velkých amerických městech roste. Podle dat FBI se mezi roky 2019 a 2020 zvýšil počet vražd v USA o třicet procent. Země se tak opět přiblížila k rekordní kriminalitě z konce minulého století. Zbraně proto byly a jsou velké téma pro amerického prezidenta Bidena, krerý připravil konkrétní kroky ve prospěch omezení zbraní. Podle zpravodaje České televize ve Spojených státech Davida Miřejovského se Biden chce soustředit na boj s kriminalitou ve velkých městech, která je páchána ilegálně drženými střelnými zbraněmi.
4. 2. 2022|

Guvernérem Virginie je republikán Youngkin. Demokraty patrně čekají potíže, píše CNN

Guvernérské volby v americkém státu Virginia vyhrál republikán Glenn Youngkin, demokraté ovšem ve velmi těsném klání obhájili post guvernéra ve státu New Jersey. Oba státy se v loňských prezidentských volbách klonily přesvědčivě k demokratům. Podle agentury AP výsledek ve Virginii prohloubil obavy v řadách Demokratické strany, kterou poškozuje klesající podpora prezidenta Joea Bidena. Tyto volby byly prvním testem voličských nálad po Bidenovu lednovém nástupu do Bílého domu.
3. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 06:04|

New York bude volit nového starostu. Demokratické primárky rozhodnou o favoritovi

V New Yorku během úterního večera skončily stranické primárky před listopadovou volbou starosty nejlidnatějšího amerického města. Budoucí kandidát Demokratické strany se vzhledem k její místní dominanci nejspíše stane i příštím starostou. V úřadu by měl po osmi letech nahradit Billa de Blasia, s ohledem na množství korespondenčních hlasů a nezaběhnutý volební systém se na jméno vítěze může čekat i týdny.
23. 6. 2021|