USA s Trumpem zažívají nové poprvé. Exprezident si vyslechl obžalobu z trestného činu

Události: Trump dorazil k soudu v New Yorku (zdroj: ČT24)

Bývalý šéf Bílého domu Donald Trump v úterý přijel do budovy soudu v New Yorku, aby si jako první exprezident v dějinách Spojených států vyslechl obvinění v trestní kauze. Čelí obžalobě spojené s platbami za mlčení údajných milenek v době vrcholící prezidentské kampaně v roce 2016. V souhrnu se jedná o 34 trestných činů. Trump se cítí nevinný a situaci označuje za surreálnou.

Manhattanská prokuratura v úterý zveřejněných obviněních proti Donaldu Trumpovi uvedla, že exprezident před volbami nařídil platby třem osobám ve snaze umlčet jejich tvrzení o jeho nemanželských poměrech, informovala agentura AP.

Kromě pornoherečky Stephanie Cliffordové (Stormy Daniels) a modelky Karen McDougalové zmínil státní zástupce Alvin Bragg i platbu ve výši 30 tisíc dolarů (640 tisíc korun) pro vrátného z Trump Tower, který tvrdil, že Trump má nemanželské dítě. Cliffordová a McDougalová údajně dostaly od Trumpových spojenců celkem 280 tisíc dolarů (zhruba šest milionů korun).

Trump se podle Bragga pokusil transakce zakrýt podvodnými finančními záznamy a účastnil se spiknutí s cílem podkopat integritu prezidentských voleb. Jeho bývalý právník Michael Cohen, který je jedním z hlavních aktérů kauzy, byl v této souvislosti před několika lety odsouzen. 

Mezi samotnými obviněními nicméně zločinné spiknutí nefiguruje. Obžaloba sestává ze 34 případů falšování záznamů, které jsou klasifikovány nikoli jako přestupky, ale jako trestné činy. To znamená, že prokuratura považuje maskování transakcí za prostředek ke spáchání nebo zakrytí jiného zločinu.

V tomto případě se zřejmě jedná o porušení pravidel financování politických kampaní, napsal list The New York Times. Komentátoři před začátkem soudního jednání uvedli, že pokud se tento scénář potvrdí, bude mít obžaloba před sebou poměrně těžký úkol.

Případy vznáším, když jsou připravené, řekl státní zástupce

Bragg vysvětlil, že těmito zločiny bylo v očích vyšetřovatelů porušení newyorských i federálních volebních pravidel. Trump podle něj porušil newyorský předpis zakazující vedení volební kampaně nezákonnými prostředky a falšováním finančních záznamů obešel federální pravidla o finančních limitech na volební kampaň.

„Nemůžeme podnikům v New Yorku dovolit, aby manipulovaly se svými záznamy ve snaze zakrýt trestné jednání,“ uvedl v prohlášení Bragg. Později na tiskové konferenci zdůraznil, že cílem historické obžaloby Trumpa je zajistit, že všichni lidé v USA jsou si před zákonem rovni. „Žádné množství peněz a žádné množství moci nezmění tento trvalý americký princip,“ citovala jej AP.

Obvinění ze zfalšování záznamů vychází mimo jiné ze zjištění, že Trump svému někdejšímu právníkovi Cohenovi proplatil peníze vyplacené Cliffordové a vykázal je jako výdaje za právní služby poskytnuté údajně v roce 2017.

„Proč Donald Trump opakovaně činil tato nepravdivá prohlášení? Důkazy ukážou, že tak činil ve snaze zakrýt zločiny spojené s volbami roku 2016,“ řekl na tiskové konferenci Bragg. Podle něj se Trump už v roce 2015 dohodl s Cohenem a vydavatelem Davidem Peckerem, že spustí operaci s cílem potlačit zveřejňování potenciálně negativních informací během volební kampaně.

Bragg na tiskové konferenci čelil mimo jiné otázce na skutečnost, že kauzou se zabýval i jeho předchůdce ve státní funkci, jakož i federální prokurátoři, ovšem stíhání Trumpa nezahájili. Bragg řekl, že jeho úřad získal „nové důkazy“, které před jeho nástupem do čela prokuratury nebyly k dispozici. „Případy vznáším, když jsou připravené,“ dodal.

Frustrovaný a motivovaný

Trump v úterý u soudu prohlásil, že se necítí vinen. Politikův tým označil obžalobu za smutnou a obhájce svého klienta popsal jako frustrovaného, ale motivovaného. „Jedu na dolní Manhattan… zdá se to tak surreálné,“ napsal sám Trump v příspěvku na své sociální síti Truth Social zveřejněném těsně před příjezdem k soudu. „Wow, oni mě opravdu zatknou. Nemůžu uvěřit, že se tohle v Americe děje.“

Pokračoval také ve slovních útocích na newyorské úřady včetně soudce Juana Merchana, který má jeho případ na starosti. Na síti Truth Social mimo jiné napsal, že je „silně stranický“.

Někdejší šéf Bílého domu u soudu nakonec strávil asi dvě hodiny. Nejdříve se vydal do rukou newyorských úřadů a absolvoval proceduru spojenou se zatčením, včetně odebrání otisků prstů. Následně předstoupil před soudce Merchana.

Během návštěvy soudu exprezident nehovořil s médii, při krátkém soudním jednání bylo pouze pořízeno několik fotografií. Soudce zakázal přítomnost kamer, stejně jako dalších elektronických přístrojů v soudní síni. Povolil jen přítomnost pěti fotografům, upozornil zahraniční zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

Donald Trump s advokáty před soudem v New Yorku
Zdroj: Andrew Kelly/ČTK/AP

Napjatá situace před budovou soudu

Na místě kvůli obavám z nepokojů panovala mimořádná bezpečnostní opatření. Budova soudu byla obklopená kovovými zátarasy a policisty, jakož i novináři z celého světa. „Na jedné straně odpůrci Donalda Trumpa, kteří žádají jeho zatčení. Na druhé straně naopak stoupenci bývalého amerického prezidenta. Nic nereprezentovalo rozpolcenou Ameriku tak jako atmosféra při demonstracích,“ popsal Vostal situaci před newyorským soudem.

Newyorská policie byla v plném nasazení. Mnozí demonstranti přišli v křiklavých kostýmech a transparentech. „Pokud na sobě nemáte oblečení v barvách americké vlajky, nepodporujete prezidenta. Tak prosté to je,“ poznamenal Trumpův stoupenec z Connecticutu Michael.

Starosta New Yorku Eric Adams ve stínu útoku na Kapitol z 6. ledna 2021 předem varoval, aby se při demonstracích všichni chovali slušně. „Pokud bude někdo přistižen při jakémkoli násilném činu, čeká ho zatčení,“ upozornil Adams.

Soudce Merchan v úterý naplánoval další jednání na 4. prosince a naznačil, že hlavní líčení by mohlo začít v lednu. V této fázi nevydal nařízení omezující veřejná vyjádření zúčastněných ohledně soudního procesu, varoval však Trumpa před prohlášeními, která by mohla zvýšit riziko nepokojů. Také podle agentury AP obviněnému řekl, že může být ze soudní síně vykázán, bude-li svým chováním proces narušovat.

Prokuratura si soudci stěžovala na možný dopad „výhrůžných“ vyjádření obviněného, uvádí NBC News. Exprezident v poslední době opakovaně útočí na manhattanského státního zástupce Alvina Bragga a nově i na samotného Merchana. Jeho spojenci včetně jeho dvou dospělých synů nově začali na sociálních sítích šířit fotografii Merchanovy dcery v rámci snahy zpochybnit soudcovu důvěryhodnost.

Trump je favoritem na zisk republikánské nominace na prezidenta

Obžalovaný prezident se chystá promluvit k Američanům na tiskové konferenci až po návratu do floridské rezidence Mar-a-Lago. Očekává se, že obvinění odmítne a bude žádat své podporovatele o finanční příspěvky na svou kampaň.

Bezprecedentní trestní stíhání přichází zhruba rok a půl před volbami, v nichž chce Trump usilovat o znovuzvolení do prezidentské funkce. Podle dosavadních průzkumů je favoritem na zisk nominace Republikánské strany, očekávaný soudní proces tak pravděpodobně bude výrazným motivem kampaně. Zároveň by mohla přijít další obvinění v jiných kauzách, v nichž je Trump vyšetřován.

Trump se bude stylizovat do role mučedníka

„Politicky mu to zatím překvapivě neškodí. Ač se z druhé strany oceánu zdá, že by to měl být konec jeho politické kariéry, zatím se nezdá, že by mu to bezprostředně škodilo,“ uvedl politolog Institutu pro veřejnou správu Praha Petr Sokol (ODS) v pořadu Události, komentáře. Podotkl, že v americké historii existují dva případy, kdy kandidáti na prezidenta během kandidatury přímo seděli ve vězení.

„V tenhle moment mu to rozhodně neškodí,“ souhlasil publicista deníku A2larm Matěj Schneider. Poukázal na to, že za týden od oznámení žaloby vybral na kampaň „enormní částky“. Jeho potenciální vyzyvatelé z republikánské strany se za něj navíc byli nuceni postavit. „V republikánských primárkách mu to rozhodně neškodí. Je otázka, co kdyby se opravdu stal znovu kandidátem na prezidenta. Se všeobecným elektorátem to může být dost jiné,“ poznamenal Schneider.

Události, komentáře: Trump jako první obviněný exprezident USA (zdroj: ČT24)

Z řad republikánů se Trumpovi ještě nikdo oficiálně nepostavil, připomněl Sokol. Nejčastěji se mluví o Ronu De Santisovi, který však podle politologa po obhájení postu floridského guvernéra promeškal ideální příležitost na vyhlášení kandidatury v republikánských primárkách. „Vytvořil tak nechtěně situaci, kdy je Trump podle všech průzkumů lídrem republikánského pole. Z toho důvodu soudní oplétačky na mnoho příznivců působí jako útoky na někoho, kdo vede republikány do voleb,“ uvedl.

Sokol předpokládá, že se Trump v kampani bude stylizovat do mučedníka. Proto se také předpokládá, že bude soudní proces natahovat, aby jeho prvoinstanční rozhodnutí přišlo těsně před volbami. „Odsouzení se nebojí a bude se snažit z toho co nejvíc politicky vytlouct,“ řekl.

Podle Schneidera má sice případ politické aspekty, nelze jej však shazovat s tím, že jde o „politický proces, který je vykonstruovaný za účelem sejmutí Donalda Trumpa“.