Spojitost mezi vakcínou od firmy AstraZeneca a trombózami existuje, řekl člen evropské lékové agentury

Podle šéfa vakcinační strategie Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) existuje spojitost mezi vakcínou od firmy AstraZeneca a případy trombózy. Marco Cavaleri, který v EMA vede tým zajišťující schvalování vakcín, to v úterý řekl italskému deníku Il Messaggero. Nicméně také dodal, že poměr rizika a přínosu vakcíny je stále ve prospěch očkovacího přípravku. Světová zdravotnická organizace v úterý uvedla, že neočekává, že vzniknou důvody k tomu, aby měnila své stanovisko k vakcíně proti covidu-19 od společnosti AstraZeneca.

„Je stále obtížnější říci, že neexistuje žádná souvislost mezi vakcínou AstraZenecy a velmi vzácnými případy neobvyklých krevních sraženin,“ prohlásil Cavaleri. „Podle mého názoru můžeme nyní říci, že je jasné, že tam spojitost s vakcínou je. Co přesně tuto reakci způsobuje, ale zatím nevíme,“ dodal.

Cavaleri hovořil o vyšetřování případů trombóz, které se vyskytly u lidí pod 55 let, zejména u žen.

Konec vyšetřování je stále daleko

Uvedl také, že hodnocení a vyšetřování případů je stále „daleko od dokončení“ a že EMA poskytne „předběžné vyjádření“. Nebude ale zatím zřejmě schopna upřesnit věkové kategorie, v nichž se očkování nedoporučuje, jako to už udělaly některé země.

Rizika očkovací látky AstraZeneky nyní zkoumá výbor EMA, zatím však zatím nevyvodil závěry. Výsledky revize by se veřejnost měla dozvědět hned, jak bude posudek hotový, uvedla v úterý v Amsterodamu mluvčí agentury, podle které lze tiskovou konferenci očekávat 7. či 8. dubna.

Vakcína byla schválena koncem ledna

Vakcínu, kterou vyvinula švédsko-britská firma AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, schválila pro nouzové použití k očkování proti covidu-19 Evropská komise na základě doporučení EMA 29. ledna.

V polovině března zhruba polovina zemí EU pozastavila očkování touto vakcínou (nebo některou její šarží) kvůli podezřelým ojedinělým úmrtím po očkování na následky krevních sraženin.

Česko počká na rozhodnutí agentury

Většina zemí očkování opět obnovila poté, co 18. března EMA uvedla, že vakcína firmy AstraZeneca je bezpečná a její používání nezvyšuje riziko vzniku krevních sraženin. Některé země ale nakonec omezily očkování touto látkou pro některé věkové kategorie, například Nizozemsko a Německo ji používají jen pro osoby starší 60 let.

Vakcínou AstraZeneky se očkuje i v Česku, které používání tohoto přípravku nepozastavilo ani neomezilo. Český lékový ústav v úterý uvedl, že s doporučením počká na rozhodnutí EMA. Podle ústavu zatím nejsou k dispozici data, která by ukazovala, že je očkování touto vakcínou nutné přerušit. Na oficiální závěry chce počkat i české ministerstvo zdravotnictví.

Přínos převažuje nad riziky, uvádí zdravotnická organizace

Světová zdravotnická organizace (WHO) neočekává, že vzniknou důvody k tomu, aby měnila své stanovisko k vakcíně proti covidu-19 od společnosti AstraZeneca. Přínos tohoto preparátu podle organizace převažuje nad riziky. V úterý to podle agentury Reuters řekl Rogerio Gaspar, ředitel odboru regulace a prekvalifikace WHO.

Gaspar řekl, že ve světle zpráv o vzniku krevních sraženin u lidí, kteří tuto vakcínu dostali, studuje WHO dostupná data. Nejnovější posudek podle něho bude mít organizace hotový ve středu nebo ve čtvrtek. Nemyslí si však, že by WHO měnila stanovisko, že přínosy očkování AstraZenekou převažují nad riziky.