Soud v Zimbabwe osvobodil Čecha podezřelého ze šíření lží

Zimbabwský soud vynesl v pátek osvobozující verdikt v případu českého občana, jenž byl tento měsíc zadržen pro podezření z šíření lží. Sdělil to český konzul Michal Novák, který soudní jednání na místě sledoval. Muž bude podle českého ministerstva zahraničí z vazby převezen do zimbabwské metropole, odkud v sobotu večer odletí do Česka.

„Soud neshledal jednání obžalovaného Čecha za protiprávní. Nebyl prokázán ani záměr narušovat veřejný pořádek, a proto bude obžalovaný český občan bezpodmínečně propuštěn ještě dnes (v pátek),“ informoval Novák.

„Přes všechno úsilí a zapojení všech dostupných kontaktů, včetně zimbabwského ministerstva zahraničí, imigrační úřad nevydal potřebné povolení k opuštění věznice. Zítra (v sobotu) ráno ho budou eskortovat do Harare na letiště, odkud poletí večerním letem do Česka,“ oznámil později Černínský palác.

Policie Čecha zatkla 1. srpna v provincii Masvingo, asi tři sta kilometrů jižně od zimbabwské metropole Harare, když natáčel video, ve kterém v angličtině líčil špatnou ekonomickou situaci a dlouhé výpadky dodávek elektřiny a vody v Zimbabwe. Místní média původně v souvislosti s obviněním z šíření lživých informací psala, že dotyčnému hrozí až dvacet let vězení.

Video, ve kterém se muž natáčel na veřejném prostranství, soud v Masvingu označil za subjektivní názory turisty v cizí zemi, uvedl konzul Novák.