Soud v New Yorku začne řešit případ násilností, které rozpoutal influencer

Potíže s influencery ve Spojených státech (zdroj: ČT24)

Tento týden čeká soud amerického influencera, který je obviněn z podněcování k výtržnostem v New Yorku. Na náměstí Union Square svolal na počátku měsíce bez povolení úřadů akci, která vyústila v násilnosti. Policie musela ke zvládnutí nepokojů nasadit tisíc příslušníků.

Vlaky tehdy přestaly na slavném náměstí Union Square zastavovat. Záběry doložily, jak se policie všemi prostředky snažila rozehnat dav šesti tisíců fanoušků jednadvacetiletého influencera Kaie Cenata. Jako rodilý Newyorčan je svolal s tím, že chce svoji komunitu obdarovat. Sliboval, že dárky bude rozdávat ve velkém. 

Na samotném místě pak dav obklopil jeho vůz. Vysílat přes své kanály v aplikacích jako Twitch, TikTok a YouTube, kde Cenata sleduje přes dvacet milionů lidí, stihl jen krátce. Když z náměstí odjížděl, dva fanoušci z auta spadli. Přilákal je tím, že slíbil rozdat tři stovky herních konzolí.

Místo toho desítky mladíků proměnily setkání s internetovou celebritou v násilí. Odpalovaly pyrotechniku a vtrhly na staveniště. Kromě jídla a nápojů odsud na policii házely vše, co jim přišlo pod ruku. „Plechovky od barvy, láhve, kameny. Pak někteří chodili s lopatami, sekyrami a dalším stavebním nářadím,“ popsal později policejní velitel v New Yorku Jeffrey Maddrey.

Policie případ dál vyšetřuje. Slouží také jako varování před tím, jakou sílu mají influenceři mezi mladými Američany na sociálních sítích, uvedl k tomu zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal. „Začalo to na třech stovkách dětí, až na několik tisíc. Během pár minut,“ řekl Maddrey. 

Ve vazbě skončil samotný influencer. Nově odsoudil veškeré násilí a neskrýval překvapení, jak velký dopad jeho slova měla. „Měl jsem dobré úmysly. Naprosto neschvaluji to, co se odehrálo toho dne,“ zdůraznil Cenat.

Škody přesáhly podle odhadů v přepočtu dva miliony korun. Policie prošetřuje, jestli nezakročila příliš tvrdě, i když někteří strážci zákona utrpěli zranění. Dál pátrá po pachatelích násilností a vandalství, dodal zpravodaj ČT.