Slovenskou ministryní vnitra se má stát Kaliňákova blízká spolupracovnice Saková

Slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) navrhl do funkce ministra vnitra stávající tajemnici resortu Denisu Sakovou. Jde o blízkou spolupracovnici exministra vnitra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), jehož přiměly k odchodu protesty veřejnosti po vraždě novináře Jána Kuciaka. Do funkce bude Saková jmenována ve čtvrtek.

„Předseda vlády dnes osobně informoval prezidenta Andreje Kisku, že nominantkou na post ministra vnitra je dosavadní státní tajemnice resortu Denisa Saková,“ řekl Kiskův mluvčí. Saková po schůzce oznámila, že do úřadu bude oficiálně uvedena ve čtvrtek.

Saková v čele ministerstva vnitra nahradí Tomáše Druckera. Ten podal demisi minulý týden, a to necelý měsíc po jmenování nové vlády Petera Pellegriniho, ve které zůstala většina ministrů Ficova kabinetu, s výjimkou například Kaliňáka. Drucker čelil tlaku organizátorů demonstrací na odvolání šéfa policie Gašpara, který původně rezignovat odmítl a který tak učinil až po Druckerově demisi.

Saková vystudovala Národohospodářskou fakultu Ekonomické univerzity v Bratislavě. Nejprve pracovala jako konzultantka, mezi lety 2007 a 2010 zastávala funkci ředitelky sekce informatiky, telekomunikace a bezpečnosti na slovenském ministerstvu vnitra. Od roku 2012 pracovala jako státní tajemnice resortu. Deník SME napsal, že v zákulisí je Saková považována za pravou ruku Roberta Kaliňáka. O nominaci Sakové rozhodlo užší vedení strany Smer-SD Roberta Fica.

Nominace Sakové je podle Kisky promrhanou šancí

„Řekl jsem to panu premiérovi a říkám to veřejně – jako prezident nemám pravomoc nejmenovat individuálního člena vlády, ale nominaci dlouholeté státní tajemnice z Kaliňákovy éry považuji za promrhanou příležitost,“ napsal Kiska na sociální síti.

Podle Kisky veřejnost čeká jasný signál, který by ukázal ochotu změnit styl vládnutí, přičemž nominaci Sakové za takový signál hlava státu nepovažuje.

Slovenský prezident podle ústavy musí vyhovět návrhu premiéra na jmenování člena vlády. Kiska v březnu po Ficově demisi, kdy Pellegrini ještě nebyl novým premiérem, odmítl první návrh na složení nového kabinetu kvůli tomu, že koalice navrhovala ministrem vnitra syna známého zpěváka Jozefa Ráže mladšího. Hlava státu přijala až nový návrh, ve kterém Pellegrini novým ministrem vnitra navrhl nestraníka Druckera, jenž ve Ficově vládě zastával post ministra zdravotnictví.

„Pracovala jsem v resortu deset let, v době, kdy pan Kaliňák byl ministrem. Mám dost zkušeností, abych vedla resort. Žádám, abyste mě hodnotili podle mých kroků,“ řekla novinářům Saková. Dodala, že s Kiskou hovořila o různých kauzách spojovaných s ministerstvem vnitra, které slovenská média dávají do souvislosti právě s působením Sakové na ministerstvu.