Slováci vyšli do ulic, aby uctili zavražděného novináře a jeho partnerku. Připomnělo si je i Česko

Lidé vyšli do ulic, aby uctili zavražděného novináře a jeho partnerku (zdroj: ČT24)

V řadě slovenských měst se konaly pietní pochody na památku zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Do centra Bratislavy podle organizátorů dorazilo přes 20 tisíc lidí. Promluvil k nim i prezident Andrej Kiska. Občanští aktivisté svolali pietní shromáždění nejen do slovenské metropole, ale i do dalších až tří desítek měst na Slovensku a rovněž do zahraničí, včetně České republiky. Po skončení akce v Bratislavě se část účastníků vydala před úřad vlády, kde skandovala protivládní hesla.

Jednotlivých shromáždění v dalších slovenských městech se účastnily stovky lidí.  Akce nesla název „Nechceme zpět 90. léta! Pochod za Jána a Martinu“. Název má podle pořadatelů odkazovat na 90. léta na Slovensku spojená s vládou kontroverzního premiéra Vladimíra Mečiara (HZDS) a skandály jeho vlád.

V Bratislavě nesli lidé v čele průvodu transparent s nápisem „Útok na novináře = útok na nás všechny“. V davu se objevily také plakáty s podobiznou Kuciaka a jeho zavražděné přítelkyně, s níž se v pátek příbuzní a veřejnost naposledy rozloučili v obci Gregorovce na východním Slovensku.

Na bratislavském náměstí Svobody promluvil k účastníkům z pódia se zapálenou svíčkou v ruce i prezident Andrej Kiska. „Stojím tu dnes s vámi, abychom společně vzdali úctu dvěma mladým lidem Jánovi a Martině. Dnes to nemá být o politice, má to být o vzpomínce. Vzdejte jim prosím úctu minutou ticha,“ řekl prezident. Po minutě odložil svíčku na pódium a za potlesku odešel pod pódium mezi lidi.

Události, komentáře: Slováci vyšli do ulic, aby uctili zavražděného novináře a jeho partnerku (zdroj: ČT24)

Ke shromážděným promluvil i generální tajemník organizace Reportéři bez hranic (RSF) Christophe Deloire. „Dnes je Bratislava hlavním městem svobody. Novináři v Evropě jsou v nebezpečí. Musíme vyhlásit stav pohotovosti,“ řekl Deloire.

Herečka Táňa  Pauhofová přečetla dopis české novinářky Pavly Holcové, která s Kuciakem spolupracovala a která po jeho vraždě dostala policejní ochranku. Právě kvůli bezpečnostním opatřením se akce nemohla zúčastnit. „Pochopila jsem, jak důležité je spolupracovat a sdílet. Vím, že příběh ani myšlenku nezabiješ, ani kdybys moc chtěl,“ napsala Holcová.

Stovky lidí protestovaly před úřadem vlády

Akce v Bratislavě oficiálně skončila krátce po půl sedmé večer. Několik stovek účastníků se ale poté vydalo před úřad vlády, kde cinkali klíči a skandovali „Odstoupit“ a „Nechceme Fica“.

Na oplocení kolem sídla úřadu umísťovali transparenty, jako například „Stop Kaliňákově mafii“ nebo „Fico ještě nepochopil situaci“ či plakáty s podobiznou Kuciaka a jeho přítelkyně. Kolem půl osmé se situace začala uklidňovat a lidé se postupně rozešli. Přítomná policie nezasahovala.

„Je to to nejvážnější, čemu Robert Fico za svých deset let u moci s dvouletou přestávkou čelil, protože svým způsobem je to vrchol ledovce všech afér a případů spjatých s jeho stranou a lidmi kolem něj,“ uvedl v Událostech, komentářích České televize vedoucí zahraniční rubriky Hospodářských novin Martin Ehl. 

„Nesdílím to přesvědčení, že to musí být ta jedna stopa, o které se mluví. Tady se ukazuje jasně prstem jedním směrem. I kdyby za vraždou nestála mafie ale někdo jiný, minimálně článek Jána Kuciaka odhalil něco, co třeba pár lidí na Slovensku tušilo, ale najednou to dostalo naprosto nevídaný rozměr,“ dodal Ehl. 

Už čtyři lidé kvůli kauze rezignovali

V pátek rezignoval ředitel kanceláře předsedy vlády Roman Šipoš. Je tak už čtvrtým v pořadí, kdo v reakci na kauzu opustil svůj post. Ve středu oznámil demisi ministr kultury Marek Maďarič. Rezignovala i asistentka slovenského premiéra Roberta Fica Mária Trošková a také tajemník bezpečnostní rady státu Viliam Jasaň.

Oba zavražděné si připomněli i lidé v Česku

Pietní akce za oba zavražděné se konaly i v Česku. Před slovenskou ambasádou v Praze se sešly stovky lidí, kteří zapalovali svíčky, vázali bílé a černé stužky na plot ambasády a u fotografií zavražděného páru nechávali papírky se vzkazy. Na jednom z papírků byl ve slovenštině nápis „Nezapomeneme na odhodlání, s jakým jsi bojoval za pravdu a spravedlnost na Slovensku“.

Mezi účastníky pietní akce převažovali mladší lidé. Na místě bylo slyšet především slovenštinu a češtinu, sporadicky i angličtinu nebo jiný cizí jazyk. Atmosféra na místě byla klidná, přítomní policisté především dohlíželi na bezpečnost u přechodů pro chodce. Z velvyslanectví se akce nikdo nezúčastnil.

Na brněnské náměstí Svobody dorazila až tisícovka lidí včetně některých místních politiků, novinářů a mluvčích organizací. Lidé nesli transparenty s portréty Kuciaka a Kušnírové a nápisem „Nezapomeneme“ ve slovenštině, tedy „Nezabudneme“, nebo nápisy „Kulkou pravdu nezabiješ“ nebo „Nebudeme mlčet“.

Pochod začal na Malinovského náměstí, kam dorazilo asi 500 lidí. Na náměstí Svobody pak k účastníkům promluvili pořadatel akce Dominik Levíček nebo jihomoravský předseda Syndikátu novinářů ČR Jaroslav Bobek a publicista a historik Luděk Navara. Mluvili nejen o tragické smrti slovenské dvojice, ale také o zastrašování novinářů a o tom, že vražda nesmí nikoho zastrašit, aby se bál mluvit pravdu. Mluvili také o výzvě slovenským vyšetřovatelům, aby vraha vypátrali.

  • Policie za nejpravděpodobnější příčinu vraždy obou lidí označila Kuciakovu investigativní práci. Reportér ve svém nedokončeném článku kromě jiného popsal činnost italských podnikatelů na východním Slovensku, kteří jsou spojováni s mafií, a také dřívější podnikatelské vazby jednoho z nich na již bývalé spolupracovníky slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Kvůli vraždě oznámil rezignaci ministr kultury Marek Maďarič (Smer-SD), opozice a koaliční strana Most-Híd vybídly k demisi ministra vnitra Roberta Kaliňáka (Smer-SD).  

Záznam Denníku N z pietního pochodu v Bratislavě:

Záznam Denníku N z protestu před úřadem vlády: