Severoirský parlament schválil historickou dohodu

Belfast - Severoirský parlament schválil historickou dohodu tamních katolíků a protestantů. Na jejím základě se správa policie a justice převede z Londýna na vládu provincie v Belfastu - tu společně vytvořily právě Demokratická unionistická strana protestantů (DUP) a katolická proirská strana Sinn Féin. Definitivně se tím naplňuje dohoda z roku 1998, která ukončila dlouhotrvající násilí v Ulsteru, jež si vyžádalo 3 600 životů. Předání pravomocí začne 12. dubna.

Na podmínkách předání policejních a soudních pravomocí z Londýna vládě v Severním Irsku se dohodly obě strany po úporných jednáních počátkem února. Spory se týkaly hlavně rychlosti předání pravomocí a podmínek pořádání tradičních pochodů unionistického Oranžského řádu.

V Severním Irsku bude vytvořen post ministra spravedlnosti, kterému bude svěřena odpovědnost za policii a justici, a také úřad generálního prokurátora.

Sinn Féin a DUP řídí společně regionální vládu od roku 2007 a mají řadu pravomocí v oblastech, jako je školství nebo zdravotnictví, ale politicky citlivé soudní a policejní pravomoci zůstávaly v Londýně.