Seriál o Atatürkovi vzbuzuje rozruch, Disney zrušil premiéru na streamovací platformě

Společnost Disney čelí v Turecku kritice. Rozhodla se totiž neuvést na své streamovací platformě historickou sérii Atatürk. Velkorysé dílo o zakladateli moderního tureckého státu totiž napadla arménská komunita v USA. Podle jejích zástupců se Mustafa Kemal Atatürk podílel na genocidě jejich předků.

Z Atatürka viděla veřejnost zatím jen ukázku, přesto vzbudila kontroverze. Společnost Walt Disney pak bez detailů zrušila premiéru na streamovací platformě a plánuje dílo uvést jen v Turecku. „Je nám ctí oznámit, že se Atatürk dostane v říjnu k ještě více lidem díky volně šířenému tureckému televiznímu kanálu Fox. Později bude následovat ještě promítání v kinech,“ řekl producent Saner Ayar.

Každé umělecké dílo o Atatürkovi je chůzí po tenkém ledě. Jeho obraz a odkaz je v Turecku všudypřítomný a za jeho hanobení stále hrozí až tři roky vězení.

Portréty zakladatele moderního Turecka visí kromě škol a úřadů na ulicích či na stěnách nejrůznějších podniků. Jeho odkaz přežil i růst vlivu islamistů, kteří mu vyčítají sekularizaci a zrušení chalífátu.

Pro většinu Turků zůstává lídrem, bez něhož by jejich stát neexistoval. „Milujeme ho. Je pýchou našeho národa. Nikoho jiného v tomto ohledu nemáme, jen Atatürka,“ popsal holič Selahattin Arslan.

Historie

Arménská diaspora v USA, která proti seriálu protestovala, viní Atatürka z masakrů Arménů před více než sto lety. Kritičtí historici sice zmiňují jeho podíl na útlaku menšin po vzniku republiky, odborníci ale zároveň připomínají, že s událostmi, jež řada států uznala za genocidu, nespojují tureckého vojevůdce žádné důkazy.

„Když se v roce 1915 o deportacích rozhodovalo, Kemal Atatürk byl na západě v Canakkale a přímo ani nepřímo tato rozhodnutí neovlivňoval,“ upozornil historik a spisovatel Sinan Meydan.

Jak Atatürka zobrazili autoři biografie, uvidí lidé po premiéře plánované na říjnové výročí sta let existence Turecka. O bezplatnou reklamu má dílo postaráno už nyní.