Šéf labouristů se chce v kampani zaměřit na migraci a brexit, slibuje lepší vztahy s Unií

Události: Britský předvolební boj (zdroj: ČT24)

Lídr britské opozice Keir Starmer slíbil, že pokud vyhraje nadcházející parlamentní volby, zlepší vztahy s Bruselem. Je prý také připraven vyjednat novou brexitovou dohodu. V Paříži už hovořil o posílení spolupráce s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Aktuální přestřelky mezi vládou a opozicí jsou neklamnou známkou nadcházejících parlamentních voleb, které zemi čekají už za rok. A zároveň jde i o důležitou zprávu pro zbytek Evropy.

„Staví své politické zájmy nad zájmy Británie,“ osočil Starmera konzervativní premiér Rishi Sunak. „Máme nefunkční vězení, špatné školy, problémy s Čínou… A přesto tento ,muž bez akce‘ nedbá varování a své chyby hází na všechny ostatní,“ ohradil se Starmer.

Právě předák labouristů v současné době výrazně vede předvolební průzkumy. A doufá, že v Downing Street nahradí současné nájemníky – konzervativce.

Migrace a vztahy s EU

Hlavními tématy, která chce současná britská opozice řešit, jsou migrace a brexit. Ve velkém pondělním rozhovoru Starmera v prestižním deníku Financial Times byl brexit překvapivě hlavním tématem. Lídr opozice v něm slibuje, že v roce 2025 zlepší obchodní vztahy země s Evropskou unií a že vylepší i obchodní dohodu mezi Londýnem a Bruselem.

Ostrovy ale s Evropou pojí ještě jeden společný problém – migrace. Labouristé dokonce mluví o tom, že by mohli přistoupit na systém evropských migračních kvót.

Velká Británie se totiž potýká s přívalem migrantů na malých lodích přeplouvajících přes Lamanšský průliv. Loni to bylo 45 tisíc lidí, letos dalších 32 tisíc. Podle opozice je i v tomto případě potřeba spolupráce s Unií. Jenže ta zatím řeší vlastní migrační vlnu.