Saúdové tvrdě útočí na šíity, lidé v panice prchají ze Saná

Saná - Arabská koalice opět intenzivně bombardovala pozice šíitských povstalců v okolí města Saná. Podle svědků to vyvolalo paniku a hromadný útěk obyvatelstva. „Saná zažilo vůbec nejtěžší nálety od začátku bojů,“ sdělil agentuře AFP jeden z obyvatel jemenské metropole. Podle OSN už konflikt vyhnal z domovů přes půl milionu lidí.

Bojující strany se nedávno dohodly na humanitárním příměří, které ale trvalo jenom pět dní. V neděli byly boje obnoveny. Saúdská Arábie odmítla klid zbraní prodloužit, protože jej prý šíité porušovali a využili k dozbrojení.  

Jemenská vláda ale ohlásila, že letadla nebudou útočit na letiště v Saná ani na přístavy, aby humanitární dodávky mohly pokračovat.

Saúdové pak zahájili intenzivní nálety. Silné detonace byly podle svědků slyšet do vzdálenosti několika kilometrů. Zasažen byl i sklad zbraní. Mnohé rodiny odešly k příbuzným, nebo vyhledaly provizorní úkryty.  

Arabská koalice vstoupila do konfliktu v březnu na straně vlády prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádío. Šíity podporuje Írán. 

Povstalci a jejich spojenci z armádních jednotek, jež zůstaly věrné Hádího předchůdci Alímu Abdalláhovi Sálihovi, nyní kontrolují velké části území západního Jemenu a bojují s obránci v Adenu, Táizzu, Maríbu a Dalí.  

Rada bezpečnosti OSN v dubnu schválila rezoluci, která uvalila na šíity zbrojní embargo a vyzvala je ke stažení z obsazeného území a složení zbraní ukořistěných armádě. V přístavu Hudajdá má ve čtvrtek zakotvit íránské plavidlo s humanitární pomocí. Doprovázejí ho íránské vojenské lodě a pohyb sleduje také americké námořnictvo.