Rusové začali posílat na Ukrajince kamikadze obrněnce a tanky plné výbušnin

Ukrajina při své protiofenzivě naráží na neobvyklé překážky. Rusové kromě dřív používaných sebedestruktivních dronů posílají do boje také kamikadze obrněné vozy.

Ukrajinské síly odráží poměrně netradiční ofenzivní taktiku, kamikadze. Rusové nakládají do vozidel velké množství výbušnin, určí své cíle a bez řidiče je posílají na nepřátelské objekty.

V sobotu nasměrovali Rusové vstříc Ukrajincům obrněný transportér MT-LB, který získali v boji. „Vybavili“ ho 3,5 tuny trinitrotoluenu (TNT) a pěti FAB-100 leteckými trhavými bombami.

„Asi 300 metrů od cílového bodu zapnul řidič automat, nasměroval vozidlo a vyskočil na stranu. Zůstal jsem vzadu, abych to pozoroval. Poté, co se vůz dostal na území nepřítele, detonoval jsem ho radiovým zařízením,“ řekl ruský velitel s přezdívkou Bernaul pro státní agenturu RIA Novosti.

Rusové dodali, že exploze byla velmi silná a Ukrajinci údajně utrpěli významné ztráty, ale tato tvrzení se podle zahraničních serverů nepodařilo nezávisle ověřit.

Ruský válečný blogger Voennyi Osvedomitel poté v neděli sdílel video z proruského kanálu Romanov zachycující nepovedenou akci tanku T-54. Tentokrát vůz sto metrů před svým cílem vyletěl do vzduchu.

„Bezpilotní kamikadze tank naplněný šesti tunami TNT byl vyslán na ukrajinské pozice v Marjince. Nedosáhl cíle, vyhodila ho do povětří mina,“ napsal. Záběry napovídají, že následnou větší explozi mohla způsobit i protitanková střela či granát.

Používají se přes sedmdesát let staré tanky

Pro kamikadze taktiku se obětovalo získané ukrajinské vozidlo a zastaralý tank T-54, ty se začaly vyrábět těsně po druhé světové válce. Připomíná to styl stoupenců Islámského státu, jež na vozidla instalovali výbušniny.

„Výbušniny v autech používají technologicky nevybavené armády, které postrádají letectvo. To ale neplatí u Ruska, když disponuje významným letectvem. Jenže Ukrajina donutila Rusy létat daleko od bojiště,“ vysvětlil výzkumník Hugo Kaaman, který se zabývá improvizovanými vozy naplněnými výbušninami.

Nad počínáním Rusů někteří vojenští analytici kroutí hlavou. „Nabalte tank výbušninami. Najděte dobrovolníka, který ho bude řídit. Když se blížíte k nepříteli, seskočte. Jak hloupý způsob provádět ozbrojené operace,“ vyjádřil se ironicky americký generál ve výslužbě a nyní analytik CNN Mark Hertling.

Drony

Kromě tanků už od léta loňského roku využívají Rusové další kamikadze zbraně – drony íránské výroby. Útočí na vojenské cíle, ale i ukrajinská města a čerpací stanice. Šáhed-136 má dolet 2500 kilometrů a vyvine rychlost až 185 kilometrů za hodinu.

Sebevražedné drony používá i Ukrajina, a to několik typů. Nejrozšířenější jsou americké Switchblade, kterých dostala až na sedm set. Míří jimi hlavně na vozidla a vojáky.