TÉMA

Bayraktar

Rusové začali posílat na Ukrajince kamikadze obrněnce a tanky plné výbušnin

Ukrajina při své protiofenzivě naráží na neobvyklé překážky. Rusové kromě dřív používaných sebedestruktivních dronů posílají do boje také kamikadze obrněné vozy.
22. 6. 2023|

Válka dronů na Ukrajině se vyvíjí. Obě strany jsou stále zkušenější v jejich využití

Měnící se využití dronů v pokračující válce na Ukrajině, tímto tématem se zabýval pořad Zóna ČT24, který moderovali Jakub Szánto a David Miřejovský. Dále se věnoval například také americkým raketometům HIMARS či britským raketám Storm Shadow.
14. 5. 2023|

Putin světu připomněl, že konvenční válka hltá životy i munici hrozivým tempem

Západní veřejnost zapomněla na hrozbu velké konvenční války. Invaze do Iráku a Afghánistánu vychýlily představy o ní a druhou světovou válku pamatuje už málokdo. Přitom právě té je způsob boje v ruské obnovené invazi na Ukrajinu nejpodobnější. A to přesto, že zbraňové systémy udělaly velký pokrok a objevila se i nová kategorie v podobě dronů.
19. 2. 2023Aktualizováno22. 2. 2023, 07:28|

Ohlédnutí speciál: Klíčovou roli sehrály dodávky systémů HIMARS

Před rokem zbývalo do začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu pět dní. Tamní armáda sice nevěděla, odkud útok přijde, byla ale připravená. To, že se něco může dít, bylo pro Ukrajince zřejmé, válka totiž začala už v roce 2014, připomněl redaktor zahraniční redakce ČT Jakub Szántó. Třetí díl seriálu 90' Speciál se zaměřil na západní dodávky zbraní i energetickou bezpečnost Evropy.
19. 2. 2023|

Hadí ostrov je jako nepotopitelný torpédoborec. Ukrajinci se snaží dobýt zpět klíčovou pozici v Černém moři

Ukrajina pokračuje v útocích na Hadí ostrov, který je pod ruskou kontrolou od začátku invaze. Kus skály v Černém moři asi 45 kilometrů od rumunského pobřeží do války neměl větší význam, nyní ale představuje klíčovou pozici pro ovládání černomořského námořního prostoru. Okupanti se tak snaží na ostrově posílit své pozice, zatímco ukrajinská armáda na ně dál útočí. Vybudování ruské základny s raketami dlouhého doletu by přitom nebylo hrozbou jen pro Ukrajinu, ale i území NATO. Ukrajinci ale oznámili, že se zaměří i na další strategická místa v Černém moři.
22. 6. 2022Aktualizováno22. 6. 2022, 15:54|

Kalush Orchestra prodala svou trofej z Eurovize, peníze věnovala armádě

Ukrajinská skupina Kalush Orchestra, která tento měsíc vyhrála soutěž Eurovize, prodala svou trofej a výtěžek 900 tisíc dolarů (asi 20,7 milionu korun) věnovala ukrajinské armádě. Peníze mají být použity na nákup bezpilotního leteckého systému PD-2. Stovky Litevců zase přispěly na koupi tureckého dronu Bayraktar TB2. Pět milionů eur (asi 123,5 milionu korun) potřebných na koupi dronu se vybralo, převážně v malých částkách, za tři a půl dne.
30. 5. 2022|

Spojené státy poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc v hodnotě 800 milionů dolarů, sdělil Biden

Spojené státy poskytnou Ukrajině na obranu před ruskou agresí další balík vojenské pomoci v hodnotě 800 milionů dolarů (cca 18 miliard korun). Německá vláda chce nepřímo umožnit dodávky těžkých zbraní na Ukrajinu ze Slovinska. To má na Ukrajinu poslat větší počet tanků T-72 a jako náhradu za ně dostat od Německa pancéřové vozy Marder a kolové obrněnce Fuchs. V Kyjevě také slíbili vojenskou pomoc španělský premiér Pedro Sánchez a dánská předsedkyně vlády Mette Frederiksenová. Velká Británie rozšiřuje protiruské sankce.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 19:35|
Doporučujeme

Ukrajinská armáda byla kolos na hliněných nohou. Reforma z ní udělala moderní válečný stroj

Ukrajinská armáda odolává té ruské mnohem lépe, než tušili západní i východní analytici. Velký pozitivní vliv na její bojeschopnost měly nedávné reformy – ty učinily ze zastaralého vojska moderní armádu.
7. 4. 2022|

Punisher útočí daleko za nepřátelskou linií. Ukrajinci využívají i drony vlastní výroby

O tom, jak účinně využívá Ukrajina turecké drony Bayraktar, se ví už dlouho. Ale v obraně proti ruské agresi se může opřít také o vlastní dálkově ovládané letouny, které nasazuje na jiný typ misí.
9. 3. 2022|