Válka dronů na Ukrajině se vyvíjí. Obě strany jsou stále zkušenější v jejich využití

Zóna ČT24: Využití dronů v rusko-ukrajinské válce (zdroj: ČT24)

Měnící se využití dronů v pokračující válce na Ukrajině, tímto tématem se zabýval pořad Zóna ČT24, který moderovali Jakub Szánto a David Miřejovský. Dále se věnoval například také americkým raketometům HIMARS či britským raketám Storm Shadow.

Na počátku války byly jedním z klíčových prostředků ukrajinské obrany proti ruské agresi turecké drony Bayraktar. Podle webu Oryx, který dokumentuje ztráty na obou stranách, ukrajinské Bayraktary zničily nejméně sto tanků, padesát obrněných vozidel, sto padesát děl, přes devadesát salvových raketometů nebo 48 protiletadlových systémů.

Ukrajinci jich postupně využívali nejméně padesát. Rusové se ale poté dokázali takticky přizpůsobit. „Protivzdušná obrana Ruska dost těchto strojů zničila,“ řekl prezident Aliance pro bezpilotní letecký průmysl Jakub Karas.

Další využití dronů

V současné době zbylé kusy nevyužívají Ukrajinci pro přímý boj, ale častěji pro plnění různých průzkumných úkolů, protože Bayraktary mají velmi dobré optické senzory. 

V posledních několika měsících Ukrajinci jinými drony začali útočit na Rusy i přímo na jejich území. V říjnu loňského roku sebevražedný dron údajně vážně poškodil dva strategické bombardéry TU-22M na letecké základně Šajkovka. Ta je jen 270 kilometrů daleko od Moskvy. V dubnu pak dron UJ-22 ukrajinské výroby spadl nedaleko Moskvy. „Je schopný doletu až 800 kilometrů, tak zde způsobil explozi,“ doplnil Karas. 

Obrovský boom v této válce zažily i běžně dostupně malé drony. Ukrajinci je využívají hlavně pro průzkum, navádění dělostřelectva nebo na vyhledávání raněných spolubojovníků. A to i díky českým dobrovolníkům z týmu nazvaného Vozím drony na Ukrajinu. „Je to určitě přes sto kusů, to můžu takto říct. A snažíme se tam ob dva měsíce posílat další desítky kusů,“ řekl český dobrovolník z týmu „Vozím drony na Ukrajinu“.

Před použitím v boji ale musí drony projít řadou úprav. „V tom dronu je potřeba upravit software, aby nevysílal svoje identifikátory, a když se dostane do nepřátelských rukou, respektive když náš pilot přijde o kontrolu, aby smazal všechny možné údaje, které si shromažďuje,“ dodal zmíněný dobrovolník. 

Mimo průzkumu dokáží Ukrajinci těmito malými drony i útočit na ruské pozice. Upravují je tak, že z nich jdou shazovat třeba ruční granáty. 

Ale i Rusové se je naučili využívat. „Mají víceméně to samé vybavení jako my, my máme dejme tomu čtvrt, půl roku náskok, ale je to pořád soutěž, je to boj,“ řekl dobrovolník a varoval před podceněním Rusů. 

Iránské drony v akci

Rusové často využívají také íránské kamikadze drony Šáhed 136. Těm se kvůli zvuku, jaký vydává jejich dvoudobý motor, přezdívá mopedy. „Útočí v takzvaných rojích, to znamená, že jich je vypuštěno více než jeden najednou. Většinou se jedná minimálně o pět kusů,“ uvedl Karas.

Jejich velkou taktickou výhodou je, že vypouštěcí rampy se dají tahat za nákladními vozidly. Jsou tak velmi mobilní a je těžké vysledovat místa, odkud startují. Ukrajinci se je ale naučili ve ve vzduchu velmi dobře likvidovat. Jen při útoku na Kyjev v noci ze 7. na 8. května jich sestřelili 35.

„Ukrajinská strana získala mnoho zkušeností, troufám si říct, že patří v tuto chvíli mezi nejdokonalejší armády, které dokáží detekovat všechny způsoby takovýchto dronů,“ zmínil Karas. Írán dronů Šáhed do Ruska poslal údajně už nejméně 1700. I proto Spojené státy v dubnu uvalily sankce na další íránské firmy spojené s jejich výrobou.