Kalush Orchestra prodala svou trofej z Eurovize, peníze věnovala armádě

Ukrajinská skupina Kalush Orchestra, která tento měsíc vyhrála soutěž Eurovize, prodala svou trofej a výtěžek 900 tisíc dolarů (asi 20,7 milionu korun) věnovala ukrajinské armádě. Peníze mají být použity na nákup bezpilotního leteckého systému PD-2. Stovky Litevců zase přispěly na koupi tureckého dronu Bayraktar TB2. Pět milionů eur (asi 123,5 milionu korun) potřebných na koupi dronu se vybralo, převážně v malých částkách, za tři a půl dne.

Křišťálový mikrofon, který získala Kalush Orchestra za výhru v mezinárodní pěvecké soutěži, skupina prodala v neděli v aukci na Facebooku. Získané prostředky budou použity na nákup tří letounů a pozemní řídicí stanice, uvedl ukrajinský televizní moderátor Serhij Prytula.

Kapela soutěžila v Eurovizi se svou písní „Stefania“ a na vlně podpory veřejnosti si připsala emotivní vítězství, které přivítal i prezident země.  

Litevci se složili na dron

Litevská internetová televize Laisvés TV zase založila sbírku na koupi tureckého dronu Bayraktar TB2 pro Ukrajinu. Během necelých čtyř dnů do ní stovky Litevců poslaly pět milionů eur (asi 123,5 milionu korun).

„Než tato válka začala, nikdo z nás si nemyslel, že budeme kupovat zbraně. Ale teď je to normální věc. Něco se musí udělat, aby se svět zlepšil,“ řekla agentuře Reuters 32letá Agné Belickaitéová. Ve středu, kdy byla sbírka zahájena, poslala sto eur. „Na nákup zbraní už přispívám nějakou dobu. A budu tak činit až do vítězství,“ řekla a dodala, že ji částečně motivují obavy, že by Rusko mohlo zaútočit i na Litvu.

Dron Bayraktar se v posledních letech osvědčil v bojích proti ruským silám a jejich spojencům v konfliktech v Sýrii a Libyi. Nákup organizuje litevské ministerstvo obrany, které agentuře Reuters sdělilo, že příští týden plánuje podepsat dokument o záměru koupit tuto zbraň od Turecka.

Ukrajina v posledních letech pořídila více než dvacet bezpilotních letounů Bayraktar TB2 a 27. ledna objednala dalších šestnáct kusů. Tato várka byla dodána počátkem března, tedy už po začátku ruské invaze z 24. února. „Je to první případ v historii, kdy obyčejní lidé shánějí peníze na nákup něčeho takového, jako je Bayraktar. Je to bezprecedentní, neuvěřitelné,“ řekl televizi Laisvés TV ukrajinský velvyslanec v Litvě Petro Bešta.