Rusko zadrželo amerického reportéra neprávem, rozhodly Spojené státy

Spojené státy oficiálně rozhodly, že Rusko „neprávem zadrželo“ reportéra listu Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkoviche. Oznámil to šéf americké diplomacie Antony Blinken. Případ novináře, který byl v Rusku zatčen a obviněn ze špionáže, si nyní přebírá zvláštní úřad ministerstva zahraničí, napsala agentura AP.

„Ministr Blinken dnes (v pondělí) rozhodl, že Evan Gershkovich je Ruskem zadržován neoprávněně,“ uvedlo ministerstvo zahraničí v prohlášení. „Novinářská práce není zločin. Odsuzujeme pokračující represe Kremlu vůči nezávislým hlasům v Rusku a jeho nekončící válku proti pravdě,“ dodala diplomacie.

Oficiální označení „neprávem zadržený“ navýší politický profil případu a umožní americké vládě vyčlenit další zdroje na zajištění Gershkovichova propuštění. Při rozhodování o udělování tohoto statusu se americké ministerstvo zahraničí opírá o jedenáct kritérií, která ale nemusí všechna konkrétní případ splňovat. Mezi nimi je například skutečnost, zda je daný člověk zadržovaný především proto, že je americkým občanem, nebo protože je cílem zadržení ovlivnit politiku Washingtonu, píše agentura Reuters.

Gershkovichovo zadržení na konci března oznámila ruská tajná služba FSB. Ta uvedla, že Američana zadržela v Jekatěrinburgu na Urale při pokusu získat tajné informace, a zahájila proti němu trestní stíhání. Podle FSB Gershkovich shromažďoval pro americkou stranu informace o vojensko-průmyslovém odvětví v Rusku, které představovaly státní tajemství.

Jedenatřicetiletý novinář i WSJ obvinění ze špionáže už dříve odmítli jako zcela nepodložená.